Predsjednik Vijeća pisao direktorima obrazovno-vaspitnih ustanova i Sandžaku

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević uputio je danas pismo svim direktorima obrazovno-vaspitnih ustanova u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju, u kome se kaže:

“Uprkos činjenici da su već više mjeseci smanjeni kapaciteti Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, te činjenice da je ministar prof.dr. Žarko Obradović podnio ostavku, zbog čega je došlo do nenamjernog i neočekivanog zastoja u donošenju i objavljivanju dijela neophodnih zakonskih akata, nastava na bosanskom jeziku u školskoj 2013./2014. počet će i biti organizovana od 2. septembra 2013. godine, u skladu sa zakonom i rezultatima anketiranja roditelja o modelu nastave u obrazovno-vaspitnim ustanovama u Sandžaku.

U posljednjim konsultacijama sa predstavnicima Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, sandžačkim ministrima u Vladi Republike Srbije i predstavnicima Misije OEBS-a u Srbiji, dobili smo čvrsta uvjeravanja da će oni, sa svoje strane i u okviru njihovih nadležnosti, učiniti sve da se ni na koji način ne dovede u pitanje početak nastave na bosanskom jeziku, u skladu sa zakonom.

Obavještavam Vas da sva neophodna preostala zakonska akta će biti donijeta u najskorije vrijeme, i ujedno Vas podsjećam da zastoj u objavljivanju pomenutih akata ne odlaže pripreme za početak nastave na bosanskom jeziku u obrazovno-vaspitnim ustanovama u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i Prijepolju.

Ujedno Vas molim da, vrijeme od 20. avgusta do 2. septembra 2013. godine, iskoristite za drugi krug izjašnjavanja roditelja o modelu nastave u obrazovno-vaspitnim ustanovama u Sandžaku u školskoj 2013./2014. godini.

Također, obavještavam Vas da će ovih dana školama biti upućen drugi Javni poziv za dobijanje sertifikata o poznavanju bosanskog jezika za obavljanje obrazovno-vaspitnog rada na bosanskom jeziku nastavnika i vaspitača u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama u Sandžaku.

Ukoliko Vam je potrebno dostaviti još obrazaca za anketiranje roditelja o modelu nastave budite slobodni da se obratite Glavnom uredu Vijeća kako bi smo Vam na vrijeme dostavili iste”, navodi se u pismu predsjednika Vijeća upućenom direktorima obrazovno-vaspitnih ustanova u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.