Predsjednik Vijeća učestvovao na Regionalnom forumu o izborima za BNV

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević učestvovao je danas na novoj sesiji Regionalnog foruma, koji promoviše inkluzivno upravljanje (CIG), pod nazivom  “U očekivanju izbora za Nacionalni savjet bošnjačke nacionalne manjine” u Kulturnom centru u Novom Pazaru.

Esad Džudžević je u uvodnoj riječi, obavijestio učesnike današnje sesije Regionalnog foruma  o trenutnim dešavanjima u procesu ostvarivanja prava Bošnjaka u Republici Srbiji, sa posebnim osvrtom na posledice nedavne odluke Ustavnog suda Srbije kojom su osporene pojedine odredbe nacionalnih savjeta nacionalnih manjina. On je posebno skrenuo pažnju o nedovoljnoj senzibiliziranosti i kapacitetima lokalnih vlasti u 6 sandžačkih općina u ispunjivanju svojih zakonskih obaveza u oblastima ostvarivanja kolektivnih prava Bošnjaka u Srbiji.

On je predložio da Regionalni forum u svojim sljedećim sesijama na ovu temu, obavezno uključi predstavnike sprske zajednice u Sandžaku, centralnih vlasti, posebno resornih ministarstava prosvjete, kulture i informisanja, pravde i državne uprave i unutrašnjih poslova, kao i Službu zaštitnika građana, Povjerenika za zaštitu ravnopravnosti i Kancelariju za ljudska i manjinska prava.

Regionalni forum o BNV 2

Što se tiče predstojećih izbora za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Džudžević je izrazio očekivanje da će izbori biti održani do kraja 2014. godine, i da će to biti dobra prilika za postizanje nacionalnog konsenzusa Bošnjaka.

Okruglom stolu su koopredsjedavali predsjednik Regionalnog foruma Alex Grigorev i izvršni direktor NVO “Urban In” iz Novog Pazara Sead Biberović, a učestvovali su predstavnici bošnjačkih političkih stranaka, lokalnih samouprava u sandžačkim općinama, medija i nevladinog sekora.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.