Predsjednik Vijeća uputio pismo ministru prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević uputio je danas pismo Žarku Obradoviću, ministru prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja u kojem je zatraženo da tri udžbenika za prvi razred osnovnog obrazovanja na bosanskom jeziku uđu u projekat “Besplatni udžbenički kompleti”. Sadržaj pismo prenosimo u cjelosti:

“Poštovani gospodine Ministre,

U Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja 6. juna 2013. godine je održan sastanak na kojem su prisustvovali predstavnici Vijeća, Esad Džudžević predsjednik Vijeća, Redžep Škrijelj šef Resora za visoko obrazovanje i Elijas Rebronja predsjednik Odbora za obrazovanje u Vijeću i predstavnici Ministarstva, Vesna Fila pomoćnica ministra, Muhedin Fijuljanin državni sekretar kao i Snežana Vuković i Vesna Acković iz Sektora za razvoj obrazovanja i međunarodnu prosvjetnu i naučnu saradnju, o čemu postoji službena zabilješka. Na tom sastanku smo obavješteni, od pomoćnice ministra, da je posebnim zaključkom Vlade Republike Srbije u Projekat “Besplatni udžbenički kompleti za pripadnike nacionalnih manjina za koje se obrazovno-vaspitni rad ostvaruje na maternjem jeziku u školskoj 2013/14. godini” uključen i komplet udžbenika za nastavu na bosanskom jeziku u prvom razredu osnovne škole.

U zapisniku sa prvog sastanka Komisije za realizaciju projekta “Besplatni udžbenički kompleti” od 21. juna 2013.godine po drugoj tački dnevnog reda zaključeno je da će se obaviti nabavka za učenike koji uče na jezicima albanski, bosanski, ukrajinski i hrvatski jezik. U izvodu iz registra odobrenih udžbenika na jezicima nacionalnih manjina odobrenih poslije maja 2011. godine koji nedostaju učenicima, stoji da su odobreni: udžbenik i radna sveska Matematika “Igre brojeva i oblika” (izdavač “Klett”, autori Martina Rajšp i Marina Jovanović) za prvi razred osnovne škole na bosanskom jeziku, udžbenik “Čarobni svijet muzike” (izdavač “Klett”, autor Gordana Ilić) za prvi razred osnovne škole na bosanskom jeziku i udžbenike “Svijet u mojim rukama” (izdavač “Klett”, autor Sanja Filipović) za prvi razred osnovne škole na bosanskom jeziku.

U skladu sa Vašim zakonskim ovlašćenjima, a imajući u vidu da se prvi put uvodi nastava na bosanskom jeziku, a da bi smo izbjegli mogućnost dovođenja djeca bošnjačke nacionalne pripadnosti u nejednak položaj u odnosu na djecu u nastavi na srpskom jeziku, te činjenice da rukopisi udžbenika nisu uvedeni u Projekat “Besplatni udžbenički kompleti” zbog kašnjenja, iz nama nepoznatih razloga, u zakonskoj proceduri odobravanja udžbenika, molimo Vas da projekat “Besplatni udžbenički kompleti” dopunite sa još tri udžbenika na bosanskom jeziku:

  • izdavač “Klett”, udžbenik “Čitanka – Čitanka za prvi razred osnovne škole”, autora Adele Melajac i Hoda Katala;
  • izdavač “Klett”, udžbenik “Sehara slova za prvi razred osnovne škole” autora Sanele Međedović, Adele Melajac i Mevlude Melajac;
  • izdavač “Klett”, udžbenik “Svijet oko nas – Dodatak za nastavu na bosanskom jeziku” autora Maide Maljoku

koji će biti u upotrebi u odjeljenjima na bosanskom jeziku u prvom razredu osnovnog obrazovanja, a koji se trenutno nalaze u procesu odobravanja.

U nadi da ćete izaći u susret našem opravdanom zahtjevu za što uspješniju i kvalitetniju realizaciju zajedničkog projekta, Ministarstva i Bošnjačkog nacionalnog vijeća, uvođenja nastave na bosanskom jeziku u obrazovno-vaspitnim ustanovama”, navodi se u pismu predsjednika Džudževića upućenog Ministru prosvjete Obradoviću.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.