PREDSJEDNIŠTVO BOŠNJAČKOG NACIONALNOG VIJEĆA RAZGOVARALO SA AMBASADORIMA ZEMALJA EVROPSKE UNIJE

Predsjedništvo Bošnjačkog nacionalnog vijeća započelo je razgovore sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije. Tema razgovora je zahtjev Bošnjačkog nacionalnog vijeća za izradu novog Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina u Republici Srbiji u okviru pregovaračkog poglavlja 23.

U razgovorima vođenim sa  ambasadorima Slovačke, Hrvatske, Belgije i Rumunije, članovi Predsjedništva Bošnjačkog nacionalnog vijeća istakli su da u toku izrade Akcionog plana nisu uvaženi prijedlozi Bošnjačkog nacionalnog vijeća, da su u završnoj verziji plana redukovana prava manjina, da plan prethodno nije razmatran na Republičkom savjetu za nacionalne manjine, te da, u skladu sa tim ne odražava interese i ne može imati legitimitet nacionalnih manjina.

Od ambasadora zemalja članica Evropske unije zatražena je podrška zahtjevu za izradu novog teksta Akcionog plana u kojem bi bili ugrađeni problemi koji opterećuju manjine u Srbiji i koje bi država Srbija uzela jasnu obavezu da riješi u procesu pridruživanja Evropskoj Uniji.

Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća istakli su da ovakav tolerantan odnos Evropske Unije prema Akcionom planu za manjine gdje država Srbija svjesno pokušava da izbjegne svoju obavezu da rasvijetli pitanja nestalih i druge masovne zločine nad Bošnjacima u proteklom periodu, kao i obavezu da se počinioci tih zločina kazne, rezultirao je radikalizacijom srpskog biračkog tijela na ovim izborima 24. aprila 2016. godine i ulaskom u Skupštinu Srbije ekstremnih desničarskih nacionalističkih stranaka, kao i 90-tih godina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *