PREDSTAVNICI AMBASADE KRALJEVINE HOLANDIJE POSJETILI BNV

Bošnjačko nacionalno vijeće danas su posjetili sekretar ambasade Kraljevine Holandije, Luuk Nijman i regionalni koordinator, zadužen za zemlje Zapadnog Balkana, Wouter Sionis.

Predsjednik Vijeća, dr. Sulejman Ugljanin je upoznao goste sa položajem Bošnjaka u Srbiji kao i sa izazovima sa kojima se susreću Bošnjaci Sandžaka u procesu Evropskih i NATO integracija zemalja Zapadnog Balkana.

Predsjednik Vijeća je istakao činjenicu da Akcioni plan za manjine u potpunosti ignoriše sve nagomilane probleme i sva neriješena pitanja koja su od vitalnog interesa za Bošnjake Sandžaka. Takođe ih je upoznao sa razlozima za reviziju Akcionog plana za manjine kao i za Poglavlja 23 i 24 i reviziju manjinskih zakona.

Istaknut je ključni problem za Bošnjake, nepostojanje vladavine prava, pravne sigurnosti i jednakosti pred zakonom, kao i tolerantan odnos srpskih i crnogorskih državnih organa prema zločinima koje su njihove oružane snage počinile nad Bošnjacima u Sandžaku. Posebno je istakao zabrinutost Bošnjaka zbog pokušaja srpskih državnih organa da instaliraju određene ruske centre i institucije u Vojvodini i Sandžaku.

„Sve ovo predstavlja realnu opasnost za Bošnjake Sandžaka, odbija potencijalne investitore i otežava i onako tešku ekonomsku situaciju u Sandžaku“ zaključio je predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Sulejman Ugljanin i zamolio je predstavnike ambasade Kraljevine Holandije da ove poruke prenesu svojoj Vladi i Evropskoj uniji.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.