Predstavnici belgijske ambasade posjetili BNV

Predstavnici belgijske ambasade u Beogradu razgovarali su danas, u prostorijama Glavnog ureda Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Novom Pazaru, sa predstavnicima Izvršnog odbora BNV.

Tokom razgovora razmotrena su pitanja funkcionisanja i rada Bošnjačkog nacionalnog vijeća i ostvarivanja nacionalnih prava sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji.

Potpredsjednik Izvršnog odbora BNV Muhedin Fijuljanin tom prilikom ukazao je na tri ključna pravca i cilja djelovanja i rada Izvršnog odbora BNV.

Prvi od tih pravaca se tiče rasvjetljavanja i procesuiranja odgovornih za sve ratne zločine počinjene nad pripadnicima bošnjačkog naroda u Sandžaku tokom 90-tih godina, kao i za druge oblike teških masovnih kršenja ljudskih prava, što je, po ocjeni Izvršnog odbora BNV, dužnost države i njenih pravosudnih organa prema Bošnjacima kao svojim građanima.

Drugi pravac djelovanja je potpuna implementacija nacionalnih prava za pripadnike bošnjačke nacionalne zajednice u Republici Srbiji, u skladu sa međunarodnim dokumentima, Ustavom i zakonima Republike Srbije. U vezi sa tim potpredsjednik Izvršnog odbora BNV Muhedin Fijuljanin ukazao je belgijskim diplomatama na ključne projekte BNV u sve četiri oblasti definisane zakonom, ističući tom prilikom da je u posljednje dvije godine praktično zaustavljen proces ostvarivanja nacionalnih prava bošnjačke nacionalne zajednice u Srbiji i nužnost da država pruži sve neophodne garancije za njegov nastavak i realizaciju ključnih projekata u tom smislu.

Kao treći pravac djelovanja, bitan za ostvarivanje nacionalnih prava sandžačkih Bošnjaka, BNV smatra da je u procesu decentralizacije i regionalizacije Srbije neophodno predvidjeti adekvatnu regionalnu samoupravu tako da šest sandžačkih opština u kojima u najvećem dijelu žive sandžački Bošnjaci čine jednu administrativnu oblast. U tom smislu istaknuta je neophodnost stavljanja van snage Uredbe o upravnim okruzima, kao i obezbjediti djelotvorno učešće Bošnjaka u javnom životu.
Fijuljanin je istakao da je u vezi sa svim ovim pitanjima potrebno postignuti saglasnost svih relevantnih činioca.

Izvršni odbor Bošnjačkog nacionalnog vijeća u tehničkom mandatu smatra da nije dobro što je došlo do ukidanja Ministarstva za ljudska i manjinska prava, koji resor je pripojen Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, te da bi, zbog tehničkih razloga, brzog isteka rokova, kao i činjenice što niko do sada nije prijavio listu za učešće na izborima 17. aprila, dobro bilo razmotriti i pitanje odlaganja zakazanih izbora.

U Novom Pazaru,                                      Sekretar Vijeća
10.03.2011.godine                                        Alma Husić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.