Predstavnici BNV i roditelji posjetili učenike novopazarske Gimnazije koji protestuju

Članovi Odbora za obrazovanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća i roditelji učenika novopazarske Gimnazije posjetili su učenike prvog razreda te srednje škole koji već peti dan protestuju odbijajući da prisustvuju nastavi, kako bi ih ubijedli da se vrate u školske klupe i na taj način nastave protest.

Učenici prvog razreda novopazarske Gimnazije od 7.decembra 2013.godine odbijaju da prisustvuju nastavi, jer im direktor te obrazovne ustanove Zoran Milosavljević nije obezbijedio nastavu na maternjem jeziku, iako su se njihovi roditelji u sprovedenoj anketi opredijelili za nastavu na bosanskom jeziku.

Roditelji učenika prvog razreda Novopazarske gimnazije, koji su se u anketi sprovedenoj u periodu od 01. aprila do 01. septembra 2013. godine izjasnili da žele da njihova djeca pohađaju nastavu na bosanskom jeziku podnijeli su Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Pazaru, krivične prijave protiv Zorana Milosavljevića, direktora Gimnazije u Novom Pazaru, jer je nevršenjem svoje službene dužnosti teže povrijedio pravo učenika da pohađaju nastavu na maternjem jeziku.

Ucenici Gimnayije u bojkotu 5

Jedan od roditelja tih učenika Rifat Gicić rekao je, ovom prilikom, da mu nije jasno zašto mediji u Srbiji ignorišu proteste ovih učenika. On je, također, kazao da učenici sva četiri odjeljenja koja su do sada odbijali da prisustvuju nastavi imali podršku svojih roditelja:

“Odlučili smo da svojoj djeci poručimo da se vrate u učionice i svoj protest nastave tako što će prisustvovati časovima ali da neće odgovarati na pitanja nastavnika”, rekao je Gicić. On je u ime roditelja pozvao ministra prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislava Jovanovića da što hitnije reaguje i riješi ovaj problem.

Ucenici Gimnayije u bojkotu 4

Članovi Izvršnog odbora, predsjednici resornih Odbora i članovi Odbora za obrazovanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća poklonili su majice učenicima sa natpisom “bosanski plus srpski eqality ravnopravnost”, koje su sa zadovoljstvom obukli i prihvatili prijedlog roditelja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *