Predstavnici BNV na Nacionalnoj konferenciji u Novom Sadu

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević i potpredsjednik Izvršnog odbora Vijeća Muhedin Fijuljanin učestvovali su na Nacionalnoj konferenciji “Nacionalni savjeti nacionalnih manjina u Srbiji – evaluacija rada, stanje i perspektive”, koja je danas održana u Velikoj sali Skupštine Vojvodine u Novom Sadu.

U razgovoru sa predstavnicima više organizacija, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević posebno se osvrnuo na zastoj u ostvarivanju nacionalnih prava Bošnjaka u Srbiji, u skladu sa Ustavom i zakonom, zahtijevajući od buduće Vlade Srbije i resornog ministarstva, nastavak implementacije definisanih zakonskih odredbi i prihvaćenih međunarodnih standarda, kao i što hitnije raspisivanje izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće.

Obraćajući se u ime organizatora konferencije, direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov predstavio je cilj konferencije i istraživanje koje je bilo posvećeno radu i perspektivama nacionalnih savjeta nacionalnih manjina u Srbiji.

Zamjenik šefa Misije OSCE-a u Srbiji Tomas Mur istakao je nekoliko bitnih stvari vezanih za rad nacionalnih savjeta nacionalnih manjina. On je kazao da je potrebno založiti se za izmjenu određenih zakonskih propisa u ovoj oblasti, potpuniju primjenu zakonom definisanih prava i ovlašćenja nacionalnih savjeta, obezbjeđennje fondova za finansiranje rada nacionalnih savjeta, aktivniju podršku i veći angažman centralnih vlasti, razvijanje šireg dijapazona mišljenja i oslobađanje nacionalnih savjeta od različitih partijskih uticaja, obezbjeđenje potrebnih medijskih sloboda (posebno praćenje stanja i kontrolu svojinskih odnosa u medijima) i jačanje uloge savjeta.

Direktorica Fondacije za otvoreno društvo Jadranka Jelinčić ukazala je na potrebu razvijanja metodologije praćenja svih akata u ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava, u skladu sa zakonom i evropskim standardima. Ona je posebno istakla da odgovornost za ostvarivanje pojedinih prava (prevashodno prava na službenu upotrebu jezika i pisma) snose ne nacionalni savjeti nego, prije svega, nadležni državni organi i lokalne samouprave, koji, zapravo, treba da obezbjede ostvarivanje tog prava.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati istraživanja o evaluaciji rada mađarskog, slovačkog, rumunskog, bugarskog i romskog nacionalnog savjeta, primjeri dobre prakse iz različitih oblasti, definisanih zakonom, kao i problemi sa kojima se nacionalni savjeti susreću u svom radu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.