Predstavnici BNV na Osnivačkoj skupštini Kongresa Bošnjaka svijeta

Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća Muhedin Fijuljanin, šef resora za kulturu i informisanje i dr. Redžep Škrijelj, šef resora za obrazovanje, učestvovali su kao delegati na Osnivačkoj skupštini Kongresa Bošnjaka svijeta održanoj 16.07.2011. godine u Domu omladine na Skenderiji u Sarajevu.

Učestvujući u diskusiji Muhedin Fijuljanin je ukazao na činjenicu da je u postupku pripreme dokumentacije bilo propusta kao i da dokumenta koja su usvojena nisu dostavljena učesnicima i pozvanima kako bi oni mogli učestvovati u kreiranju istih.

Na Kongresu Bošnjaka svijeta su izabrani Upravni, Glavni i Nadzorni odbori i Bošnjačko nacionalno vijeće će imati svog predstavnika u Glavnom odboru Kongresa Bošnjaka svijeta.

Usvojene su Rezolucija i Deklaracija kojim se posebno izražava zahtjev za uspostavljanje bošnjačkog nacionalnog jedinstva, očuvanje cjelovitosti BiH i ostvarivanje nacionalnih prava Bošnjaka u zemljama u kojima žive Bošnjaci. U dokumentima se posebno osuđuje genocid u Srebrenici i traži izdvajanje Srebrenice kao posebnog distrikta u Bosni i Hercegovini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.