PREDSTAVNICI BNV NA PREDSTAVLJANJU NACRTA IZVJEŠTAJA O SPROVOĐENJU AP ZA MANJINE

U Palati Srbija, u ponedjeljak 28. novembra, predstavljen je nacrt izvještaja o sprovođenju Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina. Predstavljanju nacrta izvještaja prisustvovali su i predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća, potpredsjednici Vijeća Muhedin Fijuljanin i Vasvija Gusinac.

Učestvujući u diskusiji u vezi sa tim, potpredsjednik Vijeća zadužen za saradnju sa državnim organima i lokalnim samoupravama Muhedin Fijuljanin, istakao je da Bošnjačko nacionalno vijeće nije zadovoljno Akcionim planom i da će nastojati da se on izmijeni, odnosno da se uvaže zahtjevi legitimnih predstavnika Bošnjaka i riješili problemi sa kojima su suočeni Bošnjaci u Sandžaku. On je ukazao na činjenicu da taj plan nije bio na Republičkom savjetu za nacionalne manjine, te da je neophodno da to tijelo bude aktivni učesnik svih dešavanja kada su u pitanju manjinske nacionalne zajednice.

„Bošnjačka nacionalna zajednica je jedna od najvećih nacionalnih zajednica u Republici Srbiji. Područje na kojem žive Bošnjaci u Srbiji je jedno od najnerazvijenijih krajeva Srbije, u ekonomskom, saobraćajnom, infrastrukturnom i svakom drugom pogledu. Za rješavanje takve situacije neophodno je donijeti posebne strateške planove i programe koje će doprinijeti ravnomjernijem, odnosno ravnopravnijem, regionalnom razvoju i takva politika može dati doprinos poboljšanju života Bošnjaka u Sandžaku“, rekao je, učestvujući u raspravi, Fijuljanin.

On je dodao da se u Sandžaku, na žalost, ne možemo pohvaliti smanjenju stope nezaposlenosti, koja iznosi više od 50 posto, i da Vlada Srbije u tom pogledu mora uložiti mnogo više.

U vezi sa samim izvještavanjem o sprovođenju Akcionog plana za manjine, potpredsjednik BNV Muhedin Fijuljanin je istakao da je Koordinacija nacionalnih savjeta nacionalnih manjina uputila određene zahtjeve Vladi i drugim nadležnim državnim organima, ponavljajući da je neophodno obezbjediti neophodna dodatna sredstva za sprovođenje AP, tamo gdje su nacionalni savjeti navedeni kao nosioci aktivnosti, kao i sredstva za praćenje sprovođenja AP, s obzirom na ograničenost i finansijskih i ljudskih sredstava i potencijala nacionalnih vijeća.

Predstavljanju nacrta izvještaja o sprovođenju Akcionog plana za nacionalne manjine, u organizaciji Kancelarije za ljudska i manjinska prava i Misije OSCE u Srbiji, prisustvovali su direktorica te Kancelarije Suzana Paunović, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak, šef Misije OSCE u Srbiji, ambasador Andrea Oricio, ambasadori i predstavnici zemalja iz okruženja, predstavnici međunarodnih organizacija, civilnog društva, te predstavnici nacionalnih savjeta nacionalnih manjina u Srbiji.

Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća napustili su, krajem novembra 2015. godine, posebnu radnu grupu za izradu Akcionog plana za manjine zbog toga sto su ignorisani problemi Bošnjaka i prijedlozi BNV za njihovo rješavanje. Početkom decembra 2015. godine, Bošnjačko nacionalno vijeće je usvojilo Prijedlog izmjena i dopuna Akcionog plana, koji je proslijeđen Vladi Srbije, međunarodnoj zajednici i svim drugim relevantnim faktorima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.