Predstavnici BNV na sastanku o unaprjeđenju obrazovanja pripadnika nacionalnih manjina

Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća Muratka Fetahović, šef Resora za obrazovanje i Samer Jusović, šef Glavnog ureda Vijeća prisustvovali su 7. juna 2013. godine u Palati “Srbija” u Beogradu, radnom sastanku pod nazivom “Unapređenje obrazovanja pripadnika nacionalnih manjina” koji je organizovala Kancelarija za ljudska i manjinska prava u saradnji sa Koordinacijom nacionalnih savjeta nacionalnih manjina na osnovu zaključka Konferencije posvećene unaprjeđenju saradnje između državnih organa i nacionalnih savjeta nacionalnih manjina.

Cilj sastanka bio je da se u neposrednom dijalogu predstavnika nadležnih državnih organa i predstavnika nacionalnih savjeta kao nosilaca samouprave, između ostalog, i u oblasti obrazovanja, identifikuju problemi koji su prisutni u dosadašnjoj praksi i  formulišu  predlozi za njihovo prevazilaženje.

Na sastanku su pored pitanja iz obrazovanja razmatrana i brojna pitanja i problemi sa kojima se susreću Nacionalni savjeti u svom radu. Predstavnici nacionalnih savjeta su na sastanku razmjenili iskustva iz rada, a zajednička je ocjena da Ministarstvo kulture, prosvjete i tehnološkog razvoja i Kancelarija za ljudska i manjinska prava moraju aktivnije da rade sa nacionalnim savjetima kada su u pitanju ostvarivanje prava pripadnika nacionalnih zajednica.

Sastanku su prisustvovali dr. Suzana Paunović, direktor Kancelarija za ljudska i manjinska prava, Vesna Fila, pomoćnik ministra u Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja,  Vesna Acković, iz Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice kao i predstavnici svih nacionalnih savjeta nacionalnih manjina u Srbiji.

Pomoćnik ministra prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Vesna Fila, je ovom prilikom istakla da su Bošnjaci dobar primjer i pozitivno iskustvo u ostvarivanju kolektivnih manjinskih prava u Republici Srbiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.