Predstavnici BNV učestvovali na sastanku o informisanju u Beogradu

Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća učestvovali su na radnom sastanku o informisanju koji je održan 26. aprila u Palati “Srbija” u Beogradu, zajedno sa predstavnicima ostalih nacionalnih savjeta nacionalnih manjina i predstavnicima resornog ministarstva u Republici Srbiji. 

Ispred Bošnjačkog nacionalnog vijeća sastanku su prisustvovali Hasna Ziljkić, šef Resora za informisanje u Vijeću i Semir Gicić, koordinator za informisanje i kulturu u Glavnom uredu BNV-a.

Cilj Radnog sastanka pod nazivom “U susret donošenju novih medijskih zakona”, bio je iznošenje aktuelnih problema u oblasti informisanja i formulacija konkretnih prijedloga koji će biti razmotretni prilikom donošenja novih medijskih zakona. Organizator sastanka bila je Kancelarija za ljudska i manjinska prava Republike Srbije.

Uvodna izlaganja na sastanku imali su, pored ostalih, Gordana Predić, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja, Snežana Pečenčić, predstavnica Ministarstva kulture i informisanja, dr. Suzana Paunović, direktor Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Borče Veličkovski, predsjedavajući koordinacije nacionalnih manjina i predsjednik Nacionalnog savjeta makedonske nacionalne manjine.

Predstavnica BNV Hasna Ziljkić je, ovom prilikom iznijela je problem prestanka izlaženja “Sandžačkih novina”,  jedinog štampanog glasila na bosanskom jeziku u Srbiji, nakon prestanka finansiranja od strane nadležnog ministarstva, kao i nemogućnosti iznalaženja drugih izvora finansiranja.

“Problem finansiranja medija na jezicima nacionalnih manjina jeste ono što treba imati u vidu prilikom izrade Zakona o informisanju”, istakla je Ziljkićeva.

Govoreći o kršenju prava na emitovanje emisija na jezicima nacionalnih manjina na Nacionalnom javnom servisu, RTS-u, Ziljkićeva je istakla nužnost hitnog rješavanja ovog problema i predložila da država bude ta koja će dati odgovor na ovo tehničko pitanje.

S obzirom da medijski prostor u Srbiji također treba urediti, kao i na prijedlog Borče Veličkovskog da jedno od rješenja problema finansiranja medija na jezicima nacionalnih manjina bude postojanje mogućnosti da savjeti predlože dva medija koji će emitovati program ili određeni dio programa na maternjem jeziku, Ziljkićeva je kazala da Regionalna televizija Novi Pazar bude taj medij, te da ne podliježe Zakonu o privatizaciji medija.

Ziljkićeva je ovaj stav opravdala time što frekvencija ovog medija pokriva opštine u kojima su Bošnjaci čine većinsko stanovništvo.

Zaključci sa ovog sastanka biće naknadno javnosti predočeni, najavili su iz Kancelarije za ljudska i manjinska prava, a jedan od njih je da Nacrt zakona o informisanju u dijelu koji se odnosi na medije na jezicima nacionalnih manjina treba dopuniti i urediti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.