Predstavnici BNV učestvovali na seminaru “Komunikacija sa građanima”

U petak, 12. aprila 2013. godine, u Beogradu je održan je seminar na temu “Komunikacija sa građanima” za predstavnike naconalnih manjina u organizaciji Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) iz Beograda.

Ovaj događaj imao je za cilj da okupi predstavnike nacionalnih savjeta kako bi razmijenili iskustvo, ideje i znanja vezana za održavanje kontakta sa građanima iz zajednica koji pomenuti savjetu predstavljaju. Seminaru su, pored predstavnika nacionalnih savjeta Albanaca, Bugara, Rusina, Roma, Slovaka i Bošnjaka, prisustvovali i predstavnici Kancelarija za ljudska i manjinska prava, kao i predstavnici OEBS-ovog odeljenje za saradnju sa manjinskim zajednicama.

Program su vodili iskusni NDI treneri koji su zajedno sa učesnicima analizirali i govorili o različitim oblicima komunikacije sa građanima, a posebna pažnja je bila usmjerenana savremene metode komunikacije kao što je upotreba društvenih medija i mreža.

Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog Vijeća u sastavu Hasna Ziljkić – Šef resora za informisanje i Semir Gicić i Haris Imamović – koordinatori u Glavnom uredu uzeli su učešće u ovoj aktivnosti. U svojoj 15-minutnoj prezentaciji predstavnici Vijeća su predstavili organe, rad i aktuelne aktivnosti BNV-a, a akcenat su stavili na direktnu komunikaciju sa građanima i odličnu saradnju sa Ministarstvom prosvjete, nauke i informacionog društva, direktorima i pedagozima osnovnih i srednjih škola, profesorima, nastavnicima i drugim akterima u procesu implementacije nastave na bosanskm jeziku u obrazovno-vaspitnim ustanovama u sandžačkim opštinama u kojima je bosanski jezik uveden u službenu upotrebu.

Jelena Avramović, program-menadžerka u NDI je posebno pohvalila nedavno sprovedenu anketu, kojim je Vijeće osnovnim školama podijelilo 12.000 anketnih obrazaca u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i Prijepolju pomoću kojih će se roditelji opredjeliti da li će njihova djeca pratiti nastavu na bosanskom ili srpskom jeziku.

NDI će nakon seminara u određenoj mjeri pomoći zajedničke inicijative različitih savjeta koje su usmjerene na jačanje odnosa sa građanima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.