Predstavnici BNV učestvovali u radu okruglog stola “Nacionalni savjeti prije i poslije izbora”

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo, šef Resora za službenu upotrebu bosanskog jezika i pisma i pravni savjetnik Vijeća, Emir Fetahović i koordinator u Glavnom uredu Vijeća, Haris Imamović učestvovali su danas u radu okruglog stola “Nacionalni saveti prije i poslije izbora”, koji je održan u Kući ljudskih prava u Beogradu, u organizaciji Beogradskog centra za ljudska prava i Urban In-a.

Uvodničari okruglog stola su bili Goran Bašić (Mreža za interkulturalnost), Aleksandar Popov (Centar za regionalnizam) i Aida Ćorović (Urban In).

Ovaj okrugli sto je prvi od šest planiranih sastanaka čiji je cilj uspostavljanje konstruktivnog dijaloga između nacionalnih savjeta nacionalnih manjina, državnih organa i organizacija civilnog društva o ulozi, značaju i izazovima nacionalnih savjeta u ostvarivanju prava nacionalnih manjina na samoupravu u kulturi, obrazovanju, obaveštavanju i službenoj upotrebi jezika i pisma.

Okrugli sto nacionalni savjeti 2

Predstojeći izbori za nacionalne savjete ali i najavljene izmjene Zakona o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina u dijelu koji se odnosi na ovlašćenja nacionalnih savjeta ukazuju da je neophodna sveobuhvatno analizirati dosadašnji rad nacionalnih savjeta.

Predsjednik BNV-a u svom obraćanju predstavio je dosadašnji rad Bošnjačkog nacionalnog vijeća u predhodne četiri godine, sa posebnim akcentom na obrazovanje na bosanskome jeziku u Sandžaku. Također predsjednik je prisutne informisao o sudsko pravnoj zaštiti koju je Vijeće primorano da koristi u procesu implementacije nastave na bosanskome jeziku, pritom istakavši da uvođenje nastave na bosanskome jeziku u školama u Sandžaku smanjuje etničku distancu među učenicima različite nacionalnosti.

Okrugli sto nacionalni savjeti 3

Pravni savjetnik Vijeća Emir Fetahović se u svom obraćanju bavio se pravnim okvirima za rad Bošnjačkog nacionlnog vijeća u novom mandatu, sa posebnim osvrtom na nova zakonska rješenja Zakona o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina. Također je naglasio da je neophodan veći stepen saradnje nevladinih organizacija i nacionalnih savjeta.

Okruglom stolu su, između ostalih, prosustvovali i predstavnici bugarskog i romskog nacionalnog savjeta, predstavnici Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, predstavnici Kancelarije za ljudska i manjinska prava, predstavnici službe Zaštitnika građana kao i predstavnici organizacija civilnog društva iz Sandžaka i Beograda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.