Predstavnici Bošnjaka na Belgrade World Music Festivalu

Zavod za kulturu sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji uzeo je učešće na manifestaciji Belgrade World Music Festival koja je održana 13. oktobra u prostorijama ustanove za kulturu “Palilula” uz Beogradu.

Ovu prestižnu kulturnu manifestaciju organizuje WORLD MUSIC MUSEUM, organizacija koja brani ljudska prava preko 300 dijaspora i manjina pred međunarodnim i nacionalnim institucijama za ljudska prava.

U muzičkom dijelu manifestacije, predstavnici bošnjačke nacionalne manjine, predstavili su se tradicionalnom bošnjačkom pjesmom sevdalinkom, “Ja prošetah šefteli sokakom” koju je izveo ansambl „Asik Yunus“ iz Novog Pazara.

U izlagačkom dijelu programa predstavljene su slike eminentnih likovnih umjetnika Ervina Ćatovića, Aldemara Ibrahimovića i rahmetli Džengisa Redžepagića, a poznata sandžačka književnica Mevluda Melajac se na ovoj manifestaciji prestavila promocijom svojih šest romana.

Zahvaljujući se domačinima manifestacije na pozivu za učešće i izuzetnom prijemu, direktor Zavoda za kulturu sandžačkih Bošnjaka Mersiha Prušević. je rekla da je ovo izuzetna prilika za početak divne saradnje i razmjene iskustava.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.