Predstavnici fondacije TransConflict Srbija i Hrvatskog nacionalnog vijeća u posjeti BNV

Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća ugostili su, u prostorijama Glavnog ureda Vijeća u Novom Pazaru, 29. maja, predstavnike fondacije TransConflict Srbija, Mirjanu Kosić i Iana Bancrofta, i Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji, Darka Lukendića Sarića i Anđelu Horvat. Tema sastanka bila je razmjena iskustava u ostvarivanju manjinskih prava u oblasti obrazovanja kroz primjere dobre prakse.

Potpredsjednik Izvršnog odbora BNV Muhedin Fijuljanin upoznao je goste sa aktuelnim pitanjima rada Bošnjačkog nacionalnog vijeća, posebno ističući da je u posljednjih dvije i po godine došlo do bitnog zastoja u procesu ostvarivanja prava sandžačkih Bošnjaka u svim oblastima, koje je Bošnjačko nacionalno vijeće okarakterisalo kao „zaustavljeni proces“.

Poseban akcenat u razgovorima dat je obrazovanju, odnosno naporima Bošnjačkog nacionalnog vijeća u implementaciji pozitivnih i važećih zakonskih procesa u toj oblasti, odnosno uvođenju kompletnog procesa obrazovanja na bosanskom jeziku u nastavni sistem Srbije, u skladu sa zakonom, o čemu je goste više upoznala članica Izvršnog odbora BNV i predsjednica Odbora za obrazovanje u Vijeću Muratka Fetahović.

O svojim iskustvima u implementaciji prava na obrazovanje na hrvatskom jeziku na sastanku su govorili Darko Lukendić Sarić, predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća, i Anđela Horvat, članica Izvršnog odbora zadužena za obrazovanje Hrvatskog nacionalnog vijeća.

Ističući da je razmjena iskustava nacionalnih vijeća u ostvarivanju manjinskih prava u svim oblastima od izuzetne važnosti za proces ostvarivanja manjinskih prava pripadnika manjinskih naroda u Republici Srbiji, u skladu sa domaćim zakonodavstvom i standardima Evropske unije, izvršna direktorica fondacije TransConflict Srbija, Mirjana Kosić kazala je da je promovisanje i jačanje uloge nacionalnih savjeta nacionalnih manjina i njihova međusobna saradnja od velike važnosti, te da je u tom smislu potrebno organizovati zajedničke aktivnosti i na viši stepen podići saradnju predstavnika svih nacionalnih vijeća u Srbiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.