Predstavnici Vijeća na sastanku u Gradskoj upravi o uvođenju nastave na bosanskom jeziku

Na poziv gradonačelnika Novog Pazara Meha Mahmutovića, predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća prisustvovali su danas sastanku održanom u Gradskoj upravi na temu”Uvođenje i pripreme nastave na bosanskom jeziku od 1. septembra”. Sastanku su pored delegacije Vijeća i gradonačelnika Mahmutovića prisustvovali i direktori osnovnih i srednjih škola u Novom Pazaru.

Ispred  Bošnjačkog nacionalnog vijeća prisustvovali su: Muratka Fetahović, šef Resora za obrazovanje na bosanskom jeziku, Elijas Rebronja, predsjednik Odbora za obrazovanje na bosanskom jeziku i Aida Smajović, koordinator u Glavnom uredu Vijeća.

Delegacija Vijeća upoznala je prisutne o rezultatima anketiranja roditelja o modelu nastave za školsku 2013/2014. godinu, sertificiranju profesora, nastavnika i vaspitača i završnim konsultacijama obavljenim sa pomoćnicom ministra prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Vesnom Filom oko početka nastave na bosanskom jeziku od 1. septembra.

Predsjednik Odbora za obrazovanje na bosanskom jeziku Elijas Rebronja rekao je da su udžbenici predati na odobravanje Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, i da je zakonska procedura odobravanja ušla u završnu fazu. Gospodin Rebronja je istakao da  su 33 udžbenika predata na odobravanja, a do sad je 13 udžbenika dobilo saglasnost ministra prosvjete.

Muratka Fetahović, šef Resora za obrazovanje na bosanskom jeziku upoznala je gradonačelnika i direktore osnovnih i srednjih škola o rezultatima uspješno sprovedene pripremne nastave na bosanskom jeziku koja je počela 21. februara u  9. obrazovno-vaspitnih ustanova u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici.

Predstavnici Vijeća su informisali prisutne da je Vlada Republike Srbije posebnim zaključkom obezbijedila besplatni komplet udžbenika za sve đake koji će od 1. septembra pohađati prvi razred osnovne škole u nastavi na bosanskom jeziku.

Na kraju, Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća je istakla da je dobila čvrsta obećanja u razgovorima sa Vensanom Dežerom, šefom Delegacije EU, Bakirom Izetbegovićem, članom Predsjedništva BIH, Mehmetom Bozajem, ambasadorom Republike Turske u Srbiji i bošnjačkim institucijama u Sarajevu da će svi učenici koji će od 1. septembra pohađati peti razred na bosanskom jeziku dobiti besplatan komplet udžbenika.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.