Predstavnici Vijeća predali ambasadoru Turske Zlatnu plaketu koju je BNV dodijelilo premijeru Erdoganu

Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog Vijeća (BNV) predali su danas ambasadoru Turske u Srbiji Mehmedu Kemalu Bozayu nagradu koju je BNV dodijelilo premijeru Turske Recepu Tayyipu Erdoganu.

Na svečanosti predaje Zlatne plakete BNV-a, koja je priređena u Ambasadi Republike Turske u Beogradu, poručeno je da je nagrada koja je dodijeljena premijeru Erdoganu i članu Predsjedništva BiH Bakiru Iztebegoviću, poruka da su za Bošnjake u Srbiji od životnog interesa dobri trilateralni odnosi između Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine, prenosi dopisnik Anadolu Agency (AA).

Bošnajci u Srbiji i Sandžaku su, kako je još jednom istaknuto, most saradnje između Srbije i Turske.

Predsjednik BNV-a Esad Džudžević je prilikom predaje nagrade ambasadoru Bozayu istakao da se ova nagrada uručuje premijeru Erdoganu zbog zalaganja za prava bošnjačke nacionalne zajednice i njegovom “senzibilitetu za jačanje manjinskih prava”.

“Stavaranjem stabilnog političkog ambijenta daje se milje za ekonomski razvoj, pogotovo u nerazvijenim područjima Srbije gdje žive nacionalne zajednice. Ta prava se ne mogu ostvarivati ako područje, kao što je Sandžak, nije infrastrukturno razvijeno”, rekao je Džudžević.

Prenoseći zahvalnost i selame povodom uručene nagrade uime turskog premijera Erdogana, ambasador Bozay je rekao da je dobio ovlašćenje da preuzme i preda nagradu kazavši da su se odnosi Srbije i Turske posljednjih godina poboljšali. Prema njegovim riječima, poboljšanje tih odnosa je doprinijelo da zasluži ovu nagradu.

Bozay je predstavnicima BNV-a iznio stav Turske koja podržava inrastrukturne projekte koridora 11 i 12 kroz Srbiju, te rekao da će izgradnja puteva u Sandžaku, koji će biti povezani sa koridorima, uskoro početi.

“Moj glavni posao je da pomognem da se izgrade glavni infrastrukturni projekti među kojima su putevi u Sandžaku kako bi se pozicija Novog Pazara vratila tamo gdje je taj grad bio tokom historije, kada je povezivao Dubrovnik sa Istanbulom, a samim tim da budu unaprijeđeni i odnosi među ljudima”, rekao je ambasador Bozay.

“Ovu nagradu uime premijera Turske primam kao zalog za dobre odnose između dvije države. Sandžak je most između dvije zemlje“, poručio je turski ambasador u Srbiji.

Rekavši da mu ljudi često postavljaju pitanje zašto je Turska toliko zainteresovana za Sandžak, ambasador Bozay je podsjetio da je veliki broj porodica 1879., 1912., 1923., 1953. i 1971. otišao u Tursku.

“Kada je Turska na evropskom šampionatu u košarci osvojila srebrenu medaju, od pet igrača četvorica su bila iz Sandžaka. Takva veza me ohrabruje, da se uspostavljaju veze među ljudima i ekonomski odnosi”, zaključio je Bozay.

Povodom deset godina uspješnog rada Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Izvršni odbor je na sjednici održanoj 20. augusta 2013. godine donio odluku o dodjeli Zlatne Plakete BNV premijeru Vlade Republike Turske Redžepu Tayipu Erdoganu i članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakiru Izetbegoviću.

Bošnjačko nacionalno vijeće predalo nagradu za premijera Turs

Plaketa Erdoganu ambasada 3

Plaketa Erdoganu ambasada 4

(Anadolija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.