PREDSTAVNICIMA MANJINA OMOGUĆITI DJELOTVORNO UČEŠĆE U PRAĆENJU I SPROVOĐENJU AKCIONOG PLANA

Predstavnici nacionalnih manjina jučer su u Beogradu učestvovali na okruglom stolu „Sprovođenje Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina u 2016. godini“ koji je organizovala NVO „Centar za istraživanja migracija“ uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.

Na okruglom stolu je bilo riječi o Izvještaju i metodologiji sprovođenja Akcionog plana za 2016. godinu, najvećim izazovima u sprovođenju ovog strateškog dokumenta za manjine u Srbiji te navodima koji su vezani za implementaciju istog u Izvještaju Evropske komisije o napretku Srbije za 2016. godinu.

Predstavnici manjina su na skupu naglasili da nije dobro što se država odnosi prema manjinama kao prema objektu i da Akcioni plan nema realne rokove za realizaciju pojedinih aktivnosti.

Predsjedavajući Koordinacije, dr. Sulejman Ugljanin je u svojem obraćanju istakao da manjine do sada nisu dobile mogućnost da djelotvorno učestvuju u sprovođenju Akcionog plana i pozvao nadležne organe da legitimne predstavnike manjina što prije uključe u sve procese vezane za praćenje i realizaciju manjinskog Akcionog plana.

„Manjine moraju biti uključene u sve aktivnosti u državi koje su na bilo koji način vezane za status, identitet i prava manjina“, dodao je predsjedavajući Koordinacije, dr. Sulejman Ugljanin.

Na okruglom stolu učešće je uzeo i Vlado Radulović, ispred Vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava, a skupu su prisustvovali i  predstavnici Albanaca, Hrvata, Bošnjaka, Bunjevaca, Čeha, Vlaha i Roma, narodni poslanici, predstavnici OEBS-a i velikog broja domaćih i međunarodnih nevladinih organizacija.

Iako je bilo potvrđeno njihovo učešće, skupu nisu prisustvovali predstavnici Vlade Republike Srbije: Čedomir Backović, pomoćnik ministra pravde i predsjednik Pregovaračke grupe Republike Srbije za Poglavlje 23, Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i Igor Kostić, ekspert za praćenje i izvještavanje o sprovođenju Akcionog plana za manjine.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.