Predstavnik BNV na sastanku o novom Zakonu o udžbenicima

Član Odbora za obrazovanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća i član Komisije Vijeća za praćenje kvaliteta nastave na bosanskome jeziku Nazim Halilović učestvovao je danas na radnom sastanku u vezi izrade novog Zakona o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima, u organizaciji Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, a koji je održan u Svečanoj sali Ustavnog suda u Beogradu.

Cilj sastanka bio je mapiranje postojećih problema u primjeni postojećega zakona, kao i upoznavanje nacionalnih savjeta nacionalnih manjina sa načelnim prijedlogom izmjena Zakona o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima. Zakonski okvir predstavila je pomoćnica ministra prosvjete prof. dr Zorana Lužanin, zadužena za razvoj obrazovanja i međunarodnu prosvjetnu i naučnu saradnju.

Član Odbora za obrazovanje Vijeća Nazim Halilović je na sastanku ukazao na problem u vezi sa ukidanjem jednog odjeljenja prvog razreda u nastavi na bosanskome jeziku u  osnovnoj školi “Svetozar Marković” u Brodarevu, općina Prijepolje. Također, Halilović je rekao da je potrebno da Ministarstvo prosvjete obezbijedi nesmetak nastavak obrazovanja na bosanskome jeziku učenicima drugog razreda novopazarske i sjeničke Gimnazije, kao što su učenici tutinske Gimnazije, nakon pohađanja nastave na maternjem jeziku u prvom razredu, upisali drugi razred u nastavi na bosanskome jeziku.

Nazim Halilovic 2

Svi predstavnici nacionalnih vijeća su jednoglasno zaključili da je potrebno ubrzati proceduru odobravanja nastavnih planova i programa, udžbenika, kao i uvoz udžbenika iz matičnih zemalja nacionalnih manjina.

Pomoćnica ministra prosvjete prof. dr. Zorana Lužanin rekla je na sastanku da postoji mogućnost da novi Zakon o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima sadrži uvođenje elektronskih udžbenika i nastavnih planova i programa u nastavi. Također, Lužanin je najavila mogućnost da nacionalni savjeti nacionalnih manjina mogu da biraju izdavača za udžbenike na jeziku manjine.

Na sastanku su učestvovali i predstavnici drugih nacionalnih savjeta nacionalnih manjina u Srbiji, kao i rukovodilac grupe za međunarodni razvoj i saradnju i obrazovanje na jeziku nacionalnih manjina Ministarstva prosvjete Jasminka Peruničić – Allen, savjetnik u Ministarstvu prosvjete Miroslava Petrov i samostalni savjetnik Milena Andrić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.