Prekinuti praksu zaustavljanja i onemogućavanja ostvarivanja prava sandžačkih Bošnjaka u Srbiji

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević uputio je danas pismo ministrki bez portfelja zaduženoj za evropske integracije Jadranki Joksimović, u kome je obavještava o problemima u ostvarivanju prava na obrazovanje pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice na maternjem jeziku, kao i o problemima zaštite i očuvanja kulturne posebnosti Bošnjaka, informisanja na bosanskome jeziku i službene upotrebe bosanskoga jezika i pisma.

U pismu se Joksimovićevoj traži da se u skladu sa svojim ovlašćenjima, založi u okviru Vlade Republike Srbije, da Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvo kulture i informisanja, kao i drugi nadležni državni organi i institucije prekinu sa praksom zaustavljanja i onemogućavanja ostvarivanja prava sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji, pa čak i ukidanjem nekih već stečenih prava.

Džudžević u pismu izražava ozbiljnu zabrinutost mogućnošću dovođenja u pitanje nastavka ostvarivanja prava na obrazovanje na bosanskome jeziku pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice u Srbiji na bosanskome jeziku i do sada dostignutog stepena ostvarenosti njihovih nacionalnih prava uopće, nakon sastanka održanog 4.  juna 2014. godine u Beogradu, kojeg je predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević, sa svojim saradnicima, održao sa državnim sekretarom u Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr. Zoranom Mašićem i njegovim saradnicima.

Tim povodom Džudžević je zatražio je hitan prijem delegacije Bošnjačkog nacionalnog vijeća kod ministra zaduženog za evropske integracije Jadranke Joksimović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.