Press konferencija BNV u beogradskom Media centru

Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća održali su danas u Velikoj sali Medija centra u Beogradu konferenciju za novinare na temu “Uvođenje nastave na bosanskom jeziku u obrazovno-vaspitnim ustanovama”.

Na pressu su učestvovali: Esad Džudžević, predsjednik Vijeća, Redžep Škrijelj, šef Resora za visoko obrazovanje na bosanskom jeziku i Elijas Rebronja, predsjednik Odbora za obrazovanje na bosanskom jeziku.

Predsjednik Vijeća Esad Džudžević dao je generalnu ocjenu da ova Vlada Republike Srbije olakšava a ne otežava ostavrivanje prava Bošnjaka u Republici Srbiji. Također je rekao da sva međunarodna i domaća istraživanja pokazuju da će uvođenje nastave na bosanskom jeziku smanjiti etničku distancu između Bošnjaka i Srba u lokalnim zajednicama u Sandžaku.

Esad Džudžević, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća

Predsjednik Odbora za obrazovanje u Vijeću Elijas Rebronja istakao je da je 33 udžbenika predato na odobravanje Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja i da je 13 udžbenika odobreno, a da su ostali udžbenici u fazi odobravanja. Gospodin Rebronja govorio je o preliminarnim rezultatima anketiranja roditelja o izboru modelu nastave u narednoj školskoj 2013/2014. godini u školama u Sandžaku. U Novom Pazaru od 1698 anketiranih roditelja, 1188 odnosno 70% anketiranih roditelja odabralo je nastavu na bosanskom jeziku za prvi i četvrti razred osnovnih škola, a 510 odnosno 30% nastavu na srpskom jeziku. U Sjenici 90% roditelja je zaokružilo bosanski jezik, a u Tutinu 98% roditelja odlučilo da će njihova djeca od 1. septembra pohađati nastavu na bosanskom jeziku.

Elijas Rebronja, predsjednik Odbora za obrazovanje na bosanskom jeziku

Redžep Škrijelj, šef Resora za visoko obrazovanje u Vijeću rekao je da je uvođenjem nastave na bosanskom jeziku bošnjačka populacija počastvovana time što će biti privilegovana učenjem dva jezika i dvije kulture i biti jedan od ključnih segmenata koji će pomoći Republici Srbiji da uđe u porodicu demokratskih država Evrope. Gospodin Škrijelj je posebno naglasio da se implementacijom nastave na bosanskom jeziku jača pozicija Bošnjaka u Republici Srbiji i time država pokazuje da se mijenja njen odnos prema bošnjačkoj populaciji kada je u ranijim godinima bio prisutan progon i odliv stanovništva u Sandžaku.

Redžep Škrijelj, šef Resora za visoko obrazovanje na bosanskom jeziku

Učesnici konferencije su na kraju istakli opšte zadovoljstvo zbog postignutih rezultata na relaciji Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja – Bošnjačko nacionalno vijeće.

FOTOGALERIJA SA PRESS-a

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.