Press konferencija predsjednika BNV

U Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća, danas je održana press konferencija na kojoj se predstavnicima medija obratio predsjednik Vijeća Esad Džudžević. On je rekao da je završena  faza zaustavljenog procesa ostvarivanja prava sandžačkih Bošnjaka i  da je počela etapa nezaustavljivog proces ostvarivanja prava sandžačkih Bošnjaka.

Džudžević je na konferenciji govorio o sprovođenju pripremne nastave, udžbenicima i anketiranju roditelja, kao i o završnim razgovorima Vijeća i Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije u vezi ovog procesa.

Predsjednik BNV-a je kazao da se pripremna nastava na bosanskom jeziku u sandžačkim opštinama u kojima je bosanski jezik u službenoj upotrebi sprovodi u skladu sa Programom pripremne nastave na bosanskom jeziku. Prvi evaluativnih izvještaja o pripremnoj nastavi u 9. obrazovno – vaspitnih ustanova u kojima se izvodi pripremna nastava završit će se do kraja aprila. On je najavio i da će se pripremna nastava proširiti i u Prijepolju, a da će u istom periodu u svim školama u kojima se pripremna nastava na bosanskom jeziku izvodi, dopuniti i sa grupom opšte-obrazovnih predmeta na bosanskom jeziku.

Sedmočlana Recenzenska komisija Vijeća završava svoje recenzije, a nakon toga izdavačke kuće će 15. aprila predati Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije 17. novih rukopisa u zakonskoj proceduri odobravanja, koji su predviđeni nastavnim planom i programom za pripremni predškolski program, prvi  i peti razred osnovih škola, i prvi razred srednjih škola. Članovi Recenzenske komisije su prof. dr. Hasnija Muratagić Tuna, prof. dr. Redžep Škrijelj, prof. dr. Sait Kačapor, prof. dr. Sead Šemsović, prof. dr. Ervin Ćatović, doc. mr. Fatima Muminović Pelesić i prof. Mubera Škrijelj, a urednik svih udžbenika je prof. Elijas Rebronja.

Predsjednik Vijeća je rekao da se trenutno vrši anketiranje roditelja u svim osnovnim školama u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju. Bošnjačko nacionalno vijeće je u cilju ostvarivanja prava Bošnjaka na obrazovanje na svom maternjem jeziku, te realiziranja početka nastave na bosanskom jeziku od 1. Septembra 2013. godine, obezbijedilo 12.000 anketnih obrazaca koji su podijeljeni direktorima osnovnih škola u pomenutim opštinama i u narednim danima će podijeliti anketne obrasce i predškolskim ustanovama u pomenutim opštinama.

Džudžević je na kraju dodao da je zadovoljan partnerskim odnosom između  Vijeća i Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, kao i roditelja, nastavnika, profesora, direktora  i pedagoga osnovnih i srednjih škola i drugih aktera u ovom procesu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.