Prezentacija tradicionalnih vrijednosti bošnjačkog naroda

Zavod za kulturu sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji će na poziv “WORLD EXPATS DIASPORAS AND MINORITIES ORGANIZATION” (WEDMO) uzeti učešće na ovoj prestižnoj manifestaciji.

Ova organizacija brani ljudska prava i preko 300 dijaspora i manjina pred međunarodnim i nacionalnim institucijama za ljudska prava (UN, OEPS, EU). WEDMO se zalaže za održavanje višestrukih identiteta, multilingualnosti i multikulturalnosti. Kao deo negovanja manjinskih identiteta WEDMO je osnovao prvi u svijetu WORLD MUSIC MUSEUM koji će omogućiti da tradicionalne vrijednosti bošnjačkog naroda dopru do svjetske publike.

Zavod za kulturu sandžačkih Bošnjaka će 13.10.2012. godine u prostorijama ustanove kulture „Palilula“ prezentovati bošnjačku nacionalnu muziku u izvođenju ansambla „Ašik Junus“ sa sevdalinkom „Kad prošetah šefteli sokakom“. Na sajmu nacionalnih umjetnina biće predstavljene slike bošnjačkih eminentnih umjetnika Ervina Ćatovića, Aldemara Ibrahimovića i rahmetli Džengisa Redžepagića. U okviru programa predstaviće se i književnica Mevluda Melajac sa svojih šest romana (Žar, Halka, Tapija, Đurumlija, Amanet i Ujdurma). Kao eksponati biće izloženi i tradicionalni instrumenti (saz, Ud i tamburica), naučno-historijski časopis „Bošnjačka riječ“ i bošnjački ćilim.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.