Priboj: Uspješno anketiranje roditelja za nastavu na bosanskome jeziku

Nakon prve nedjelje anketiranja roditelja o modelu nastave u obrazovno-odgojnim ustanovama u Priboju u školskoj 2014/2015. godini, koje sprovode saradnici Vijeća u ovoj općini Lejla i Ermina Mišorep, od 6. maja 2014. godine, roditelji 12 učenika koji će sljedeće školske godine pohađati pripremni razred izjasnili su se za nastavu na bosanskome jeziku.

Roditelji 18 učenika koji će u školskoj 2014/2015. godini pohađati nastavu u prvom razredu osnovne škole “Branko Radičević” u Priboju, opredijelili su se za nastavu na bosanskome jeziku, što je dovoljno da se formira odjeljenje u ovoj obrazovno-odgojnoj ustanovi.

Također, za 21 učenika koji će pohađati peti razred u osnovnoj školi “Branko Radičević” u Priboju, roditelji su se opredijeli za nastavu na bosanskome jeziku. Do sada za nastavu na bosanskome jeziku opredijelili su se i roditelji 16 učenika koji će naredne školske godine pohađati prvi razred gimnazija i srednjih stručnih škola.

Koordinator za obrazovanje na bosanskome jeziku za općine Priboj i Nova Varoš i bošnjački vijećnik Džemail Halilagić, je izjavio da se anketiranja roditelja za nastavu na maternjem bosanskome jeziku u Priboju izvodi veoma uspješno.

“Imajući u vidu broj roditelja koji se izjasnio za nastav na bosanskom jeziku, te da su obezbjeđeni uslovi za formiranje odjeljenja za nastavu na bosanskome jeziku, za prvi i peti razred osnovne škole, kao i za prvi razred srednjih škola ovaj briljantan uspjeh BNV-a, u anketiranju roditelja za upis djece na obrazovanje na maternjem bosanskome jeziku, je dokaz da su Bošnjaci u Priboju pobjedili strah i da se više nikome neće izvinjavati zbog svog naconalnog, kulturnog i svakog drugog identiteta.

I ako je postojalo strahovanje da u Priboju ova akcija neće biti uspješna, aktivisti odnosno anketari su se suočili sa veoma prijatnim iznenađenjima, jer je većina anketiranih roditelja sa zadovoljstvom potpisala anketni listić.
Anketiranje roditelja se nastavlja do 20. maja, gdje se očekuje ponavljanije uspjeha iz prvog dijela izjašnjavanja.

U Novoj Varoši rezultati za sada nisu zadovoljavajući, iz prostog razloga što nema potreban broj djece odgovarajućeg školskog uzrasta”, kazao je Halilagić.

Prvi krug anketiranja roditelja o modelu nastave u obrazovno-odgojnim ustanovam u Priboju i Novoj Varoši sprovedi se od 6. do 20. maja 2014. godine.

Anketiranje roditelja modelu nastave se inače sprovodi u svih 6 sandžačkih opština i sprovdi se bez problema a trajaće do kraja juna 2014. godine. A oni roditelji, za sve uzraste za koje se sprovodi anketa, koju iz bilo kojeg razloga neuspiju da učestvuju u anketiranju moći će to ponovo učiniti od 20. avgusta pa do početka školske 2014/15. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *