Prijepolje: Delegacija BNV odala počast žrtvama otmice u Štrpcima

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća na čelu sa predsjednikom Vijeća Esadom Džudževićem danas je učenjem fatihe i polaganjem cvijeća odala počast žrtvama otmice u Štrpcima na spomen – obilježju u Prijepolju.

Delegacija Vijeća u sastavu: predsjednik Vijeća Esad Džudžević, šef Resora za službenu upotrebu jezika i pisma Mevluda Melajac, šef Resora za kulturu Mustafa Baltić, šef Resora za informisanje Hasna Ziljkić, predsjednik Odbora za obrazovanje Elijas Rebronja  i vijećnici Aziz Hadžifejzović i Ismet Mahmutović, odala je počast povodom 21 godinu od otmice 19 civila – putnika iz voza u mjestu Štrpci i njihovog ubistva koje su počinili pripadnici paravojne formacije “Osvetnici” pod komandom Milana Lukića.

Delegacija BNV Strpci 2014 Prijepolje 2

Izražavajući zabrinutost zbog činjenice da sandžački Bošnjaci u Srbiji i dalje osjećaju nesigurnost na ovim prostorima zbog poznatih dešavanja i zločina koji su nad Bošnjacima vršeni tokom devedesetih godina XX vijeka, Bošnjačko nacionalno vijeće traži od nadležnih državnih organa potpuno rasvetljenje i procesuiranje odgovornih za teška kršenja ljudskih prava i zločine počinjene nad bošnjačkim narodom u Sandžaku, uključujući i zločin počinjen u Štrpcima. Vidljivo je da se ovaj, kao i drugi zločini počinjeni u vrijeme državnog terora 90-tih godina, i žrtve sve više potiskuju u zaborav, da se njihova težina pokušava relativizovati, što očigledno govori da društvo nije u stanju da se suoči sa prošlošću.

Bošnjačko nacionalno vijeće traži od pravosudnih organa Republike Srbije da se pronađu nalogodavci ovog ratnog zločina i adekvatno kazne. Vijeće zahtjeva od Vlade Republike Srbije podizanje dostojnih spomen-obilježja žrtvama otmica u Štrpcima, te pravičnu materijalnu naknadu njihovim porodicama.

Ukoliko nadležni organi ove države u skorijem periodu ne riješe ovaj slučaj, Bošnjačko nacionalno vijeće će zatražiti od glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca da se slučaj Štrpci i drugi ratni zločini počinjeni u Sandžaku, prebace u nadležnost međunarodnog tribunala u Hagu.

Delegacija BNV Strpci 2014 Prijepolje 4

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.