Proaktivne mjere za ostvarivanje obrazovanja na bosanskom jeziku

Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća, potpredsjednik Vijeća Esad Džudžo, predsjednik Izvršnog odbora prof. dr Hasim Mekić i predsjednik Odbora za obrazovanje Bajro Gegić, razgovarali su, 26. maja 2015. godine, u Beogradu, sa ministrom prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđanom Verbićem i njegovim saradnicima o ostvarivanju prava na obrazovanje Bošnjaka na bosanskom jeziku.

Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja obavezalo se da razmotri sva pitanja i iznađe najbolja moguća rješenja koja su u interesu Bošnjaka i njihovog ostvarivanja prava na obrazovanje na bosanskom jeziku.

Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja će, posebno:

– preuzeti mjere kako bi se usvojili nastavni planovi za III i VII razred osnovne škole, kao i za III razred srednje škole,

– razmotriti ostvarenje ingerencija Bošnjačkog nacionalnog vijeća u vezi sa izborima organa ustanova,

– razmotriti pitanje imenovanja savjetnika za obrazovanje na bosanskom jeziku pri školskim upravama,

– obezbjediti učešće predstavnika Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja i Bošnjačkog nacionalnog vijeća u procesu izjašnjavanja roditelja za nastavu na bosanskom jeziku,

– produžiti rok za izbor izdavača, kao i rok za prijavu za projekat besplatnih udžbenika,

– u Kalendar takmičenja koje donosi Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja uvrstiti i takmičenje iz bosanskog jezika.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *