Produžen rok javne rasprave o Deklaraciji

Zbog velikog interesovanja javnosti u zemlji i inostranstvu Bošnjačko nacionalno vijeće je, na sjednici Izvršnog odbora održanoj 14. januara 2012. godine u Novom Pazaru, utvrdilo nacrt teksta Deklaracije o položaju i ostvarivanju prava sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji i produžilo vođenje javne rasprave  do 15. februara 2012. godine.

Tokom dosadašnje javne rasprave, na nekoliko skupova održanih u sandžačkim opštinama, ikazana je posebna zabrinutost zbog izostanka pozitivne reakcije predstavnika najvećih državnih vlasti na više puta ponovljene zahtjeve Bošnjačkog nacionalnog vijeća za poboljšanje položaja i deblokadu ostvarivanja prava Bošnjaka.  Takođe, je istaknuta činjenica da je pitanje statusa Sandžaka internacionalizovano još devedesetih godina u periodu masovnih teških kršenja ljudskih prava i sloboda Bošnjaka u Sandžaku, i da je stoga u ovom vremenu neophodno izvršiti dodatni pritisak u institucijama sistema ali se i obratiti međunarodnim institucijama koje se bave monitoringom u ispunjavanju uslova iz evropske agende za sticanje statusa kandidata. Podsjećamo da je nedavno usvojenim nacrtom rezulucije Evropskog parlamenta Srbija pozvana da obrati posebnu pažnju na  poboljšanje položaja Bošnjaka u Sandžaku ulaganjima u ekonomski razvoj ovog regiona.

Nakon okončanja javne rasprave, na posebnoj sjednici Bošnjačkog nacionalnog vijeća, biće razmatran i usvojen završni tekst Deklaracije kojom se ukazuje na neodrživost postojećeg stanja u Sandžaku i na neophodnost omogućavanja korišćenja svih Ustavom i zakonom zajemčenih prava i sloboda, na način na koji bi bošnjački narod u Sandžaku u potpunosti prihvatio državu Srbiju kao svoju domovinu.

Tekst nacrta Deklaracije.pdf

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.