Proglašeno najbolje idejno rješenje za memorijalni centar Hadžet

U Glavnom uredu Vijeća održana je danas press konferenciju na kojoj su prezentirani rezultati Konkursa za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja za izgradnju memorijalnog centra “Hadžet” u Novom Pazaru. Cilj konkursa bio je izrada najkvalitetnijeg idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja za izgradnju spomen obilježja nevinim žrtvama poslijeratne represije koji su ubijeni na mjestu “Hadžet” u Novom Pazaru u periodu od 1944. do 1946. godine.

Rad pod šifrom HADŽET 12 je idejno rješenje diplomiranog inžinjera arhitekture Faruka Hadžića iz Sarajeva i ovaj rad je zauzeo prvo mjesto i nagradu od 70.000 RSD.

Rad pod šifrom XL 73M je idejno rješenje arhitekte Melida Trtovca iz Novog Pazara i ovaj rad je zauzeo drugo mjesto i nagradu od 30.000 RSD.

Rad pod šifrom EMANAT je idejno rješenje magistra arhitekture Almira Rizvanovića iz Tutina i ovaj rad je zauzeo treće mjesto i nagradu od 20.000 RSD.

Na konferenciji su govorili članovi komisije historičar dr. Redžep Škrijelj i arheolog Mustafa Baltić.

Predsjednik stručne komisije Redžep Škrijelj rekao je da je današnji datum, 21. januar simboličan jer je tog datuma 1945.godine na Hadžetu ubijen veliki broj Bošnjaka. Škrijelj je napomenuo da je stručna komisija Bošnjačkog nacionalnog vijeća za utvrđivanje najboljeg idejnog rješenja za izgradnju memorijalnog centra “Hadžet” u Novom Pazaru u sastavu: književnica Mevluda Melajac, diplomirani arheolog Mustafa Baltić, diplomirani pravnik Emir Fetahović, diplomirani arhitekta Redžep Ukić, diplomirani arhitekta Mihrija Bejtović, diplomirani arhitekta Esad Muminović razmatrala je prijavljena idejna rješenja i izdvojila tri rada pod šiframa “Hadžet 12”, “Emanat” i “XL 73M” koji zadovoljavaju kriterije konkursa.

Hadzet 12 rjesenje

“Komisija je dala preporuku Izvršnom odboru Vijeća da najbolje idejno rješenje bude rad pod šifrom “Hadžet 12”. Izvršni Odbor Bošnjačkog nacionalnog vijeća je na posljednjoj sjednici prihvatio prijedlog stručne komisije”, rekao je Škrijelj.

On je u svom izlaganju istakao da očekuje konsenzus kod pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice kada je u pitanju izgradnja memorijalnog centra “Hadžet” u Novom Pazaru.

Arheolog Mustafa Baltić rekao je da je komisija, u kojoj su i troje arhitekata iz Novog Pazara, jednoglasno donijeli odluku i tu odluku svakom članu pismeno obrazložili zašto je idejno rješenje pod šifrom “Hadžet 12” najbolje. On je dodao da je komisija istakla kvalitete drugonagrađenog i trećenagrađenog idejnog rješenja.

“Idejno rješenje na jasan i nedvosmislen način simbolički prikazuje stradanja Bošnjaka od 1912. do devedesetih godina prošloga stoljeća sa akcentom na nevine žrtve stradale na Hadžetu nakon Drugog svjestkog rata.

Svojim estetskim, prostornim i funkcionalnim rješenjem, te potenciranjem spomeničkog karaktera objekta, čime je naglašena snaga simbola, rješenje je postiglo konkursom traženi efekat, a to je zaštita od zaborava jednog dijela naše prošlosti“, zaključio je Baltić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.