Program stručnog usavršavanja za profesore razredne nastave u nastavi na bosanskom jeziku

U Glavnom uredu Vijeća danas je održan program stručnog usavršavanja za profesore razredne nastave u nastavi na bosanskom jeziku pod nazivom “Nastava početnog čitanja i pisanja”.

Odbor za obrazovanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća je u saradnji sa Udruženjem izdavača udžbenika i nastavnih sredstava, IK “Bosanska riječ” Sarajevo i “Dječija knjiga” iz Sarajeva organizirao program stručnog usavršavanja za profesore razredne nastave. Cilj programa je povećanje kompetencija učitelja za uspješnu realizaciju nastave početnog čitanja i pisanja.

Realizator programa prof. dr. Hazema Ništović je govorila o prevazilaženju prepreka u ovladavanju početnog čitanja i pisanja sa posebnim osvrtom na glasovne skupove je i ije, motivisanju i upoznavanju učitelja sa stvaralaštvom bošnjačkih pisaca za djecu i upućivanje na literaturu. Ona je prezentirala obavezne domaće lektire za prvi razred u nastavi na bosanskom jeziku i razgovarala o aktuelnim pitanjima iz domena nastavnog procesa.

Seminar BNV 25 01 2014 c

U završnici seminara održana je promocija lektirskog izdanja IK “Bosanska riječ” od strane direktora Ivice Vanje Rorića i urednice Selma Isić , kao i prezentacija časopisa “5+” i “Kolibrić”  za učenike prvog i petog razreda osnovne škole od strane direktora novinsko izdavačke kuće “Sezam”.

Član Odbora za obrazovanje Vijeća Sanela Međedović rekla je da su od početka realizovaja nastave na bosanskom jeziku u organizaciji Odbora za obrazovanje Vijeća, održana dva stručna skupa, a da je ovo drugi program stručnog usavršavanja za nastavnike razredne nastave i izrazila zadovoljstvo zbog velikog interesovanja nastavnika.

Seminar BNV 25 01 2014 b

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *