Projekat izgradnje Memorijalnog centra Starčeviće

Bošnjačko nacionalno vijeće i Opština Tutin planiraju izgradnju Memorijalnog centra Starčeviće u znak sjećanja na šehide stravičnog zločina koji se desio nad Bošnjacima u ovom selu 11. jula 1922. godine.

Selo Starčeviće se nalazi u opštini Tutin a njegov geopolitički položaj i nesalomivi duh njegovih mještana bio je uzrok neprekidnih napada i konfilkata što je dovelo do kontinuiranog muhadžirluka bošnjačkog stanovništva ovog sela kroz historiju. Sudbina plemena Rizvanović vjerodostojno odslikava tragičnu sudbinu cjelokupnog bošnjačkog naroda u Sandžaku.

Vrhunac stravičnih događaja dogodio se u sabah 11. jula 1922. godine kada je regularna vojska Kraljevine Jugoslavije upala u selo i memilosrdno ubila trideset Starčana među kojima su bili jedna žena i jedno dijete. Šehidi su pokopani u maloj livadi u srcu sela.

Uspomena na ovaj tragični događaj i nemogućnost zaboravka istog osnažili su nasljednike poginulih da na pravi način obilježe stradanje svojih najbližih. U tom duhu prije desetak godina uz pomoć Opštine Tutin  podignuta je kamena šehidska česma na kojoj se nalazi ploča sa ispisanim imenima poginulih. Ubrzo je izgrađena i seoska džamija a nedavno je i zvršena školska zgrada. Ove sadržaje povezuje šehidski sokak tako da svi oni zajedno čine kompaktnu cjelinu budućeg memorijalnog centra čija će završna faza biti podizanje spomeika i preuređenje mezarja.

Idejni projekat za izgradnju memorijalnog centra izradio je mladi sarajevski arhitekta Almir Rizvanović koji je prorijeklom upravo iz ovog mjesta.

Memorijalni centar Starčeviće činiće niz izgrađenih sadržaja različitog karaktera spojenih šehidskim sokakom: kamena šehidska česma, područna škola sa dvorištem i igralištem i džamija. Predviđa se izgradnja memorijalnog spomenika, otvorenog javnog prostora i preuređenje samog šehidskom mezarja. Memorijalni spomenik će prema projektu, biti smješten na prostoru imeđu džamije i nedavno izgrađene školske zgrade.

Svojim izgledom, simbolikom i porukom memorijalni spomenik će na pravi način odati dužno poštovanje poginulima. Da bi se spasilo od daljeg propadanja, sada teško pristupačno mezarje, predviđeno je njegovo preuređenje i pripisno obilježavanje svih mezarja radi odavanja počasti dovom stradalim Starčanima. Predviđeno je i da cio memorijalni centar bude osvijetljen uličnim lampama duž sokaka od šehidske česme do mezarja.

(sandzacke.rs)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.