Promocija časopisa “Bošnjačka riječ”

U petak, 5. aprila 2013. godine u Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća biće promoviran novi trobroj “Bošnjačke riječi” (26-28), časopisa za društveni život i kulturu sandžačkih Bošnjaka.

Aktuelni broj časopisa donosi brojne naučno-istraživačke radove vrsnih bošnjačkih intelektualaca: Alije Džogovića, Hasnije Muratagić-Tune, Saliha Jalimana, Senadina Lavića, Fatime Muminović-Pelesić, Redžepa Škrijelja i drugih.

U ovom trobroju redakcija nas je darivala pripovijedanjamima izvrsnog Faiza Softića, mudrog Hoda Katala, iskusnog Safeta Hadrovća Vrbičkog, rukopis jednog mladog pera Šejle Rebronje… i pričama mnogih drugih sandžačkih autora.

Ovom prilikom posebno ističemo priču Šefke Begović Ličine “Smiraj na Pešteri”, u kojoj autorica, ostajući dosljedna u pripovijedanju arhaičnom obliku izražavanja sandžačkog područja, donosi priču o starcu koji se vraća iz Turske, u koju je silom prilika morao odseliti, da bi umro na svojoj rodnoj Pešteri.

U časopisu su sumirani i rezultati postignuti u prethodnoj godini i propraćene brojne aktivnosti BNV-a, s obzirom da je godina 2012. proglašena za Godinu bošnjačkog kulturnog naslijeđa.

Na internet stranici izdavača Centra za bošnjačke studije www.sandzakcbs.com/bosnjacka-rijec/ objavljena elektronska verzija časopisa.

Na promociji učestvuju:

  • Esad Džudžević, predsjednik BNV
  • Doc. dr. Redžep Škrijelj, glavni i odgovorni urednik časopisa
  • Prof. dr. Sait Kačapor, saradnik časopisa
  • Prof. mr. Ervin Ćatović, član redakcije
  • Prof. dr. Hasnija Muratagić Tuna, saradnik časopisa
  • Prof. dr. Senadin Lavić, saradnik časopisa
  • Prof. dr. Munib Maglajlić, Sarajevo

Promocija će se održati u Glavnom uredu Vijeća u Novom Pazaru, u petak, 5. aprila 2013. godine sa početkom u 19:30 sati.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.