Promocija filma „Heroji bitke za ranjenike“ u BNV

U Bošnjačkom nacionalnom vijeću sinoć je, u organizaciji Nezavisnog društva novinara Vojvodine, održana promocija dokumentarnog filma „Heroji bitke za ranjenike“.

U ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća, na početku programa, prisutnima se riječima dobrodošlice, obratila Mevluda Melajac, predsjednica Odbora za informisanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Dokumentarni film “Heroji bitke za ranjenike“, autora Aleksandra Reljića, posvećen je ljudima koji su tokom opsade Goražda devedesetih godina prošlog vijeka dali život spasavajući svoje sugrađane – dr Dušanki Vujasić, koja je poginula 1995. godine tokom granatiranja Ratne bolnice u Goraždu, u kojoj je radila, te Peri Daciću, heroju koji je ranjenike iz opkoljenog Goražda tokom prvih ratnih mjeseci prebacivao do bolnica preko linija fronta i koji je ubijen u Višegradu prilikom jedne takve spasilačke misije.

Film “Heroji bitke za ranjenike” dio je serijala dokumentarnih filmova “Živjeti zajedno”, koji govore o pomirenju i obnovi međuetničkog povjerenja u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Serijal je rađen u produkciji Nezavisnog društva novinara Vojvodine i Udruženja BH novinari, u koprodukciji Radio-televizije Vojvodine i u partnerstvu sa organizacijom forumZFD. Produkciju filma podržala je Evropska unija iz fonda “Jačanje medijskih sloboda u Srbiji”, a podršku projektu pružilo je i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Nakon projekcije filma, održana je tribina na kojoj su se publici obratili predsjednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Dinko Gruhonjić, autor filma Aleksandar Reljić, novinar iz Goražda, Hasan Gabela, NVO aktivista Fahrudin Kladničanin, kao i novopazarski novinar Ishak Slezović.

Na tribini je bilo govora o strahotama ratnih devedesetih godina, posljedicama koje su one ostavile na naše društvo, o primjerima dobra u tim vremenima zla ali i o istinskim herojima koji su spasavali ljudske živote, kao u slučaju aktera filma „Heroji bitke za ranjenike“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.