Proslavljen Dan Sandžaka

Bošnjaci u Sandžaku i cijeloj Srbiji proslavili su, minulog vikenda, jedan od svojih nacionalnih blagdana 20. novembar – Dan Sandžaka.

U okviru obilježavanja Dana Sandžaka, a u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća održani su i šesti Sandžački književni susreti (SAKS).

“Bošnjačko nacionalno vijeće usvojilo je, 11. maja 2004. godine, Odluku o utvrđivanju nacionalnih blagdana sandžačkih Bošnjaka. Jedan od četiri tih blagdana je i 20. novembar – Dan Sandžaka”, rekao je na svečanosti otvaranja šestih Sandžačkih književnih susreta, kojom je započeta proslava Dana Sandžaka, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća i narodni poslanik Esad Džudžević.

Džudžević je podsjetio da je za Dan Sandžaka izabran datum kada je, u Pljevljima 1943. godine, formirano Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS).

“Taj datum i taj događaj za nas Bošnjake je od velikog nacionalnog značaja. On simbolizuje naše antifašističko opredjeljenje i našu regionalnu orijentaciju, kao modernu tekovinu, na kojoj se zasniva uređenje Evropske unije”, kazao je on.

“Te dvije stvari su ono čemu mi kao društvo, kao država, i kao nacionalna zajednica posebno, težimo i na njima je utemeljen čitav sistem Evropske Unije”, naglasio je Džudžević.

“Treća ključna riječ koja se vezuje za ovaj dan je razumijevanje. Mi smo, naime, za Dan Sandžaka mogli da uzmemo i neki drugi datum, događaj iz naše nacionalne historije, ali smo odabrali baš ovaj zbog toga što on čini sponu između Bošnjaka i Srba, sponu između svih stanovnika Sandžaka, zbog svih onih koji Sandžak vide kao most saradnje i suživota između različitosti”, istakao je predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević.

Govoreći o programu proslave Dana Sandžaka, Džudžević je posebno istakao da je ovaj praznik mogao biti obilježen na razne načine.

“Mi smo mogli Dan Sandžaka obilježiti na ovaj ili na onaj način, ovako ili onako. Izabrali smo, međutim, namjerno da to budu Sandžački književni susreti, jer su susreti simbolika saradnje, a pisana riječ najbolja spona među ljudima”, naglasio je Džudžević i dodao da se Bošnjačko nacionalno vijeće u tom kontekstu zalaže za umrežavanje bošnjačkih kulturnih i drugih institucija.

“Sandžački književni susreti su otvoreni za sve i na njima učestvuju kako bošnjački književni stvaraoci, tako i svi ostali, oni koji nisu Bošnjaci. To je naše trajno opredjeljenje i na tome se zasniva naša koncepcija proslave ovog značajnog praznika”, poručio je predsjednik BNV Esad Džudžević, čestitajući svim Bošnjacima, kao i svim građanima Sandžaka, Dan Sandžaka.

U uvodnom dijelu obilježavanja Dana Sandžaka, kao uvertira šestih Sandžačkih književnih susreta, promovisan je roman “Elkine tišine”, autorke Selve Šabotić – Ramčilović. O romanu i književnom stvaralaštvu Selve Šabotić – Ramčilović, pored autorke, govorili su i dr. Redžep Škrijelj, šef resora za obrazovanje BNV, kao i prof. Zibija Dh. Šarenkapić.

U nastavku programa upriličena je dodjela nagrade “Plaketa Bošnjačkog nacionalnog vijeća” istaknutom bošnjačkom naučniku, književnom stvaraocu, akademiku Aliji Džogoviću.

Nagradu akademiku Džogoviću za cjelokupno naučno i književno stvaralaštvo uručio je predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević.

O sveukupnom naučnom i književnom stvaralaštvu dobitnika nagrade govorio je dr. Redžep Škrijelj, univerzitetski profesor i šef resora za obrazovanje na bosanskom jeziku BNV.

Tokom dva dana na šestim Sandžačkim književnim susretima nastupilo je više književnih stvaralaca iz Sandžaka, cijele Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i drugih evropskih zemalja. Specijalni gost ovogodišnjeg SAKS-a bio je Atif Džafić, antologičar i recitator svjetskog renomea, čovjek koji zna više od tri hiljade pjesama od hiljadu pjesnika (svojevremeno ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao recitator koji je neprekidno govorio poeziju puna 72 sata). Program SAKS-a organizovan je u galeriji Glavnog ureda BNV, Kulturnom centru Novi Pazar i Biblioteci “Dositej Obradović” na Bedemu, u Novom Pazaru.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.