Protest Društva za bosanski jezik i književnost povodom saopćenja za javnost Upravog odbora Matice srpske

Društvo za bosanski jezik i književnost izražava oštar protest i neslaganje povodom saopćenja za javnost Upravog odbora Matice srpske, u kome se, između ostalog, navodi da je “… za srpsku kulturu jedino prihvatiljiv termin ‘bošnjački’, a ne bosanski jezik”.

Predsjedništvo Društva za bosanski jezik i književnost, ovim povodom, podsjeća javnost da je prema rezultatima posljednjeg popisa stanovništva u Srbiji iz 2011. godine, 145.278 govornika bosanskoga jezika. Također, podjsećamo javnost da je ratifikacijom Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima, 21. decembra 2005. godine , bosanski jezik je verifikovan kao jedan od 10 manjinskih jezika u službenoj upotrebi u Republici Srbiji.

Društvo, također, ukazuje na činjenicu da je bosanskim jezikom i bosanskim pismom (bosančica) ispisan jedan od najvažnijih i najpoznatijih historijskih dokumenata sveukupne pismenosti u ovom dijelu Europe – Povelja Kulina Bana, potpisana 29. augusta 1189. godine. Ovaj dokument je rodni list bošnjačke pismenosti i kulture. Poznati Tuzlak, Muhamed Hevaji Uskufi napisao je bosansko-turski rječnik 1631. godine, koji također predstavlja jedan od ključnih dokumenata koji svjedoči o historijskom kontinuitetu postojanja i imena bosanskoga jezika kao maternjeg jezika Bošnjaka.

Međutim, 4. oktobra 1907. godine, zabranjeno je ime i upotreba bosanskoga jezika i njegovo preimenovanje u srpsko-hrvatski jezik. Bošnjaci u Srbiji su obnovili upotrebu i ime svog maternjeg jezika, prilikom izjašnjavanja na prvom demokratski organizovanom popisu 1991. godine, što je potvrđeno i kasnijim popisima stanovništva.

Društvo za bosanski jezik i književnost ističe da je zahvaljujući partnerskom odnosu Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja počela implementacija nastave na bosanskome jeziku u osnovnim i srednjim školama u Sandžaku, od 21. februara 2013. godine i sprovodi se u tekućoj 2013/2014. godini, u 35 obrazovno-odgojih ustanova sa 4 088 učenika. U toku su sve pripreme za upis druge generacije učenika bošnjačke nacionalnosti u nastavi na bosanskome jeziku za narednu školsku 2014/2015. godinu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.