Protest BNV povodom postavljanja skulpture “Zauvek braća” ispred muzeja u Prijepolju

Bošnjačko nacionalno vijeće izražava oštar protest zbog nezakonitog i nelegitimnog postavljanja granitne skulpture “Zauvek braća” (majka Ružica sa sinovima Lukom i Alijom) ispred Muzeja u Prijepolju, kome je prethodila samoinicijativna odluka direktora Slavoljuba Pušice da ovo provokativno i nakaradno spomen obilježje bude urađeno i istaknuto.

Odabirom ove skulpture sačinjene prema fotografiji i priči sa prepoznatljivom antibošnjačkom – asimilatorskom retorikom, izazvan je nepotrebni i provokativni skandal, koji vrijeđa dostojanstvo Bošnjaka i novi je atak na njihov nacionalni identitet i etnogenezu.

Bošnjačko nacionalno vijeće, također, izražava protest zbog emitovanja i više puta reprizirane, istoimene emisije (“Zauvek braća”) u serijalu “Trag” na Javnom servisu RTS 1, 19. marta 2013.godine, u kojoj se autori emisije na neprimjeran način postavljaju u ulozi historijskog arbitra, i na taj način nastavljaju praksu iz ranih 90-tih godina koja za cilj ima negiranje nacionalnog identiteta i asimilaciju Bošnjaka. Učesnici emisije, koji su odavno poznati po arogantnom i neprijateljskom stavu prema Bošnjacima, njihovoj historiji, tradiciji i kulturi, nastavljaju svoj asimilatorski i anticivilizacijski stampedo, a sve sa težnjom da se nepotrebno raspiruje međunacionalna mržnja, nepotrebni antagomnizmi i sukobi svake vrste.

Bošnjačko nacionalno vijeće smatra da je ovom skulpturom učinjen pogrešan korak kojim se šalje veoma loša poruka Bošnjacima Prijepolja i Sandžaka i na neprimjeren način potpiruje nacionalna mržnja i netrpeljivost u jednom mirnom kutku Sandžaka, u kome je i najmanji oblik nacionalizma ovakve vrste izazivao trajna iseljavanja Bošnjaka.

Bošnjačko nacionalno vijeće upućuje poruku svim svojim sugrađanima u Sandžaku i šire, da Bošnjaci nijesu nikada bili Srbi i da će ovakve i slične provokacije doprinijeti pogoršanju, trenutno veoma dobrih, međususjedskih i međunacionalnih odnosa Bošnjaka i Srba na našim prostorima.

Bošnjačko nacionalno vijeće od Javnog servisa RTS očekuje da, umjesto ovakvih emisija, Bošnjacima omoguće osnivanje redakcije na bosanskom jeziku pri RTS-u, u kome će biti u mogućnosti da sami predstavljati svoju historiju, tradiciju i kulturu u okviru multinacionalnog miljea Republike Srbije.

Zahtijevamo da naručioci ove nakaradne i provokativne skulpture “Zauvek braća”, predvođeni direktorom Muzeja u Prijepolju, Slavoljubom Pušicom, spomenik ispred Muzeja trajno uklone sa postavljenog mjesta i na taj način omoguće da prolaznici, mirno i bez provokacije, mogu proći pored zgrade, nekada svoje, Ruždije.

Također zahtijevamo od opštinske uprave u Prijepolju i predsjednika opštine Prijepolje Emira Hašimbegovića, izdavanje naloga da se ova skandalozna skupltura ukloni sa javne površine ispred Muzeja u Prijepolju.

(foto: Muhamed Hašimbegović)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.