Puna podrška BNV Bošnjacima Kosova

Delagacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća u sastavu dr.sci. Redžep Škrijelj, šef Resora za visoko obrazovanje u Vijeću, Rizah Gruda, predsjednik Senata Vijeća, Samer Jusović šef Glavnog ureda Vijeća, je na poziv organizatora, Bošnjaka Kosova, prisustvovala u subotu, 28.9.2013. godine, proslavi Dana Bošnjaka u Kosovskoj Mitrovici.

U prepunoj sali Doma kulture u Kosovskoj Mitrovici održana je svečana proslava u povodu Dana Bošnjaka. U programu su učešće uzeli mladi Bošnjaci Mitrovice, KUD “Gajret” iz Sjenice, KUD Turaka i KUD Roma. Na svečanosti dr. Redžep Škrijelj je govorio o značaju Dana Bošnjaka, o rezultatima Bošnjačkog nacionalnog vijeća, a naročito o uspjesima na polju obrazovanja. Nakon svečanosti domaćini su uručili zahvalnice institucijama i pojedincima koji su dali doprinos kako organizovanju ove manifestacije tako i na zalaganju na ostvarivanju prava Bošnjaka Kosova. Ovom prilikom uručena je zahvalnica Bošnjačkom nacionalnom vijeću, koju je u ime predsjednika Vijeća Esada Džudževića, primo Rizah Gruda, predsjednik SenataVijeća.

Prije i nakon kulturno-umjetničkog programa upriličena su druženja i sastanci na kojima su predstavnici Bošnjaka sa svih prostora i predstavnici političkih partija Bošnjaka Kosova razmjenili iskustva. Na skupu je izražena velika želja za saradnjom i povezivanjem. Bilo je riječi i o predstojećim izborima na Kosovu, gdje je istaknuto da Bošnjaci Kosova moraju pokazati jedinstvo u cilju postizanja što boljih rezultata na izborima, što će doprinjeti boljem ostvarivanju prava Bošnjaka na svim poljima. Bošnjačko nacionalno vijeće će pružiti punu podršku pripremama Bošnjaka Kosova za predstojeće izbore.

Tokom sastanka izraženaje želja za repatrijacijom bošnjaka Sjeverne Mitrovice, obnovu devastirane Bošnjačke mahale u Mitrovici i nastojanju i zalaganju za povratkom raseljenih Bošnjaka Kosovske Mitrovice, kojih prema procjenama ima više od 5000. Također, predstavnici bošnjačke Stranke demokratske akcije Kosova, Alija Džudžević, Nedžad Ugljanin, Sadija Nikšić, Admir Džeković i Mirsada Behljulji, inicijatori ovih događaja, zatražili su materijalnu, moralnu i svaku drugu podršku od svih prosutnih na skupu za postizanje ovih ciljeva.

Dan Bosnjaka Kosova 2

Dan Bosnjaka Kosova 3

Dan Bosnjaka Kosova 4

Dan Bosnjaka Kosova 5

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.