Radovi na obnovi Bedema u Novom Pazaru (FOTO)

U toku su radovi na obnovi  Bedema u Novom Pazaru, jednom od tri pobjednička lokaliteta konkursa Mjesto koje volim, koji je Banca Intesa sprovela u okviru istoimenog društveno odgovornog projekta.

Restauratorskim i konzervatorskim radovima na Bedemima prethodila je donacija Banca Intesa u visini od 10 miliona dinara Zavodu za zaštitu spomenika kulture Srbije pod čijom zaštitom se nalazi ovaj spomenik. Kao nadležna institucija Zavod je izradio projekat obnove Bedema i sproveo tender na kome je za izvođača radova izabrano preduzeće “DMD-Krov” iz Novog Pazara. Projektom je predviđeno da radovi na novopazarskim Bedemima traju 55 radnih dana.

Obnova dijelova utvrđenja Novopazarske tvrđave vrši se na sjevernoj i zapadnoj tabiji (bastionu) i na zidu sa puškarnicama uz kulu “Motrilju“, a radovi obuhvataju nadziđivanje Bedema na zapadnoj strani, obradu kruna oba ugradna zida, blokovanje lica Bedema, kao i temeljno čišćenje područja. Republički zavod za zaštitu spomenika obezbjedio je konzervatorski nadzor nad radovima, dok će arheološki nadzor nad arhitektonskim istraživanjima koja se moraju obaviti vršiti Zavičajni muzej “Ras” iz Novog Pazara.

(sandzacke.rs)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.