Rasvijetliti slučajeve nestalih Bošnjaka tokom devedestih godina

Povodom 30. avgusta koji se obilježava kao Međunarodni dan nestalih osoba, Bošnjačko nacionalno vijeće traži da državni organi hitno pokrenu postupke za rasvjetljavanje slučajeva prisilno nestalih i kidnapovanih Bošnjaka tokom devedesetih godina prošlog vijeka u Sandžaku.

Sudbina nestalih Bošnjaka i decenijske patnje njihovih porodica predstavljaju jedan od najozbiljnijih problema sa kojim se Bošnjaci u Srbiji susreću.

Nažalost, ni nakon punih 20 godina od nasilnih otmica bošnjaka Sandžaka, državni organi Republika Srbije nisu preuzeli adekvatne korake kako bi se nestali pronašli a počinioci ovih zločina kaznili.

BNV povodom Međunarodnog dana nestalih traži od Republike Srbije otvaranje dosijea tajnih službi, otkrivanje i kažnjavanje počinioca odgovornih za otete i kidnapovane Bošnjake Sandžaka.

Apelujemo na sve relevantne međunarodne institucije i organizacije da sa svoje strane učine sve da pomognu državnim organima Srbije i Crne Gore u rasvjetljavanju slučajeva nestalih i otetih Bošnjaka  kako bi se zadovoljila pravda a porodicama žrtava obezbjedila adekvatna reparacija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.