Razgovori delegacije BNV sa predstavnicima Ministarstva prosvjete

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević, potpredsjednik Izvršnog odbora Vijeća Muhedin Fijuljanin i predsjednik Odbora za obrazovanje Elijas Rebronja razgovarali su srijedu, 4. juna 2014. godine u Beogradu sa državnim sekretarom u Ministarstvu prosvjete i nauke prof. dr. Zoranom Mašićem (u ime ministra Verbića) i sa njegovim najbližima saradnicima.

Delegacija Vijeća razgovarala je sa Mašićem i njegovim saradnicima o pripremama za narednu školsku 2014/2015. godinu u nastavi na bosanskome jeziku, kojom prilikom su predstavnici Ministarstva prosvjete iznijeli tvrdnje da će to Ministartvo dovesti u pitanje dosadašnji tok nastave na bosanskome jeziku, kao i nastavak ovog modela nastave.

Iako je iz Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja najavljeno da će za školsku 2014/2015. godinu u program nabavke besplatnih udžbeničkih kompleta za učenike prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda biti uvršteni samo tri udžbenika iz prošle godine za prvi razred osnovne škole, delegacija Vijeća je na sastanku tražila da se u isti program obavezno uvrste svi udžbenici na bosanskome jeziku za prvi i drugi razred osnovne škole i time Bošnjaci izjednače sa pripadnicima drugih nacionalnih manjina u Srbiji.

Predstavnici Ministarstva prosvjete su, također, izrazili najavu osporavanja i dovođenja u pitanje nastavka školovanja na maternjem jeziku i u drugom razredu za učenike prvog razreda u novopazarskoj, sjeničkoj i tutinskoj gimnaziji koji su ove školske godine pohađali nastavu na bosanskome jeziku. Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća osudio je takvu mogućnost i rekao da je Vijeće čvrsto na stanovištu da se svim učenicima mora obezbjediti upis u drugi razred gimnazija na maternjem jeziku.

Predstavnici Minsitarstva prosvjete su upoznali delegaciju BNV da je upotreba termina Sandžak u školskim udžbenicima neprihvatljiva, te da je za njih jedino prihvatljiv termin Raška oblast, na šta je delegacija Vijeća reagovala i osudila osporavanje nacionalnog, etničkog i kulturnog identiteta bošnjačkog naroda u sadržajima Historije, Muzičke i Likovne kulture, jer  Bošnjaci imaju pravo da područje na kojem u najvećem broju žive nazivaju njegovim tradicionalnim imenom.

Predsjednik Odbora za obrazovanje Elijas Rebronja obavijestio je Mašića o rezultatima sprovedene ankete roditelja učenika bošnjačke nacionalnosti u Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši koji će pohađati nastavu u predškolskom pripremnom programu, prvom i petom razredu osnovne škole i prvom razredu srednje škole u školskoj 2014/2015. godini, te je skrenuo pažnju na kontinuiranu kampanju zastrašivanja od strane pojedinih republičkih i lokalnih činovnika Ministarstva prosvjete i Vlade Srbije roditelja djece bošnjačke nacionalnosti da koriste svoje Ustavom i zakonom zagarantovano pravo na obrazovanje na bosanskome jeziku, posebno izražene u općinama Prijepolje, Priboj i Nova Varoš.

Delegacija BNV pozvala je predstavnike Ministarstva na urgentno dostavljanje školama već odobrenih i štampanih, zakonom propisanih obrazasaca školske evidencije na bosanskom jeziku, neophodnih za uspješan završetak školske godine za učenike prve generacije u nastavi na bosanskome jeziku, kao i ispunjenje svih drugih, posebnim zaključkom Vlade Srbije od 1. novembra 2013. godine, preciziranih i obavezujućih stavova u vezi sa ostvarivanjem prava na obrazovanje pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice u Republici Srbiji.

Sastanku su pored delegacije Vijeća i državnog sekretara Ministarstva prosvjete Zorana Mašića, učestvovali i član grupe za poslove predškolskog obrazovanja i vaspitanja Ljiljana Marolt, načelnica odjeljenja za strategiju i razvoj obrazovanja Snežana Vuković,  savjetnik u Odjeljenju za normativne poslove Vladimir Bojković, savjetnik Acković Vesna, pomoćnik ministra Zoran Kostić i koordinator školskih uprava Stamenković Miroslav

Nakon ovog sastanka, delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća uputiće pismo ministru prosvjete Srđanu Verbiću (koji nije prisustvovao sastanku) i upoznati ga sa detaljima sastanka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.