Razgovori o toku i realizaciji nastave na bosanskome jeziku i pripremama za narednu školsku godinu

Predsjednik Odbora za obrazovanje Elijas Rebronja održao je danas sastanak u Glavnom uredu Vijeća sa direktorima obrazovno-odgojnih ustanova u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici. Na sastanku je razgovarano o toku i realizaciji nastave na bosanskome jeziku kao i o pripremama za narednu školsku 2014/2015. godinu.

Elijas Rebronja rekao je direktorima da će udžbenici za nastavu na bosanskome jeziku na vrijeme biti obezbijeđeni za školsku 2014/2015. godinu od strane četiri izdavačke kuće za drugi i šesti osnovne škole i drugi razred srednje škole i svi roditelji koji kupuju nove udžbenike za svoju djecu moći će i ovaj put da to na vrijeme učine dok oni roditelji koji nabavljaju polovne udžbenike moći će to i dalje da čine, a da će nastavnici biti tolerantni i u ovom prvom periodu dozvoljavati da pojedini učenici u nastavi na bosanskome koriste i polovne udžbenike na srpskom dok na tržištu ne bude i polovnih udžbenika na bosanskom, čime će se učenici u nastavi na bosanskom i nastavi na srpskom dovesti u ravnopravan položaj.

Na sastanku je bilo riječi o nastavnim planovima i programima koji su već objavljeni u Službenom glasniku, a na osnovu primjedbi i sugestija Ministarstvu prosvjete su još u februaru poslane izmjene i dopune nastavnog plana i programa za bosanski jezik i književnost. Rebronja je obavijestio prisutne da su su završeni nastavni planovi i programi za drugi ciklus i da će na vrijeme biti objavljeni, kao i da je školska evidencija na bosanskom jeziku pripremljena i da slijedi štampanje od strane Prosvetnog pregleda.

Na sastanku je dogovoreno da aktiv direktora osnovnih škola sačini prijedlog kalendara rada za narednu školsku godinu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.