RAZGOVORI O VITALNIM INTERESIMA BOŠNJAKA NA BALKANU

Predstavnici bošnjačkih vijeća iz Bosne i Hercegovine, Sandžaka Srbije, Crne Gore i Hrvatske okupili su se u Sarajevu, 08. septembra, na dvodnevnoj plenarnoj sjednici Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća kako bi razgovarali o izučavanju bosanskog jezika i potrebi izrade deklaracije o grbu i zastavi bošnjačkog naroda.


Okupljeni predstavnici bošnjačkih vijeća istakli su da je položaj Bošnjaka u sve četiri zemlje različit te su izrazili nadu da će na ovoj sjednici razmijeniti iskustva i razgovarati o tome kako da se poboljša položaj i život Bošnjaka u tim zemljama.
Na sjednici su prisustvovali predsjednici i potpredsjednici bošnjačkih vijeća, ispred Bošnjačkog nacionalnog vijeća iz Sandžaka bili su potpredsjednici Esad Džudžo i Muhedin Fijuljanin.
Potpredsjednik Vijeća gospodin Esad Džudo istakao je da je u Sandžaku postignuta kulturna autonomija oko čega Bošnjaci u Sandžaku nemaju spornih mišljenja kao i da se Bošnjačko nacionalno vijeće izborilo za uspostavljanje potpuno ravnopravnog modela nastave na bosanskom jeziku u Srbiji, koji je ravnopravan s nastavom na srpskom i drugim jezicima manjinskih naroda i tako je obuhvaćeno 16.500 učenika.
„Politička i teritorilana autonomija Sandžaka predstavlja jedan zaštitni mehanizam i pozitivno iskustvo zemalja članica EU, kako bi sačuvali identitetska prava i obezbijedili ekonomski, socijalni i kulturni razvoj Bošnjaka u Sandžaku“.
Nakon plenarne sjednice Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća zasjedali su Odbor za bosanski jezik i Odbor za zajedničke nacionalne simbole, grb i zastavu, čiji su zaključci jednoglasno usvojeni na završnom plenarnom zasjedanju bošnjačkih vijeća.
Dogovoreno je da sljedeće zasjedanje Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća bude u Južnom Sandžaku na kojem će biti pozvani i legitimni predstavnici Bošnjaka iz Makedonije i Kosova. 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.