RAZVOJ SANDŽAKA ZAJEDNIČKI CILJ

Delegacija Bošnjaka Sandžaka, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Sulejman Ugljanin, gradonačelnik Novog Pazara Nihad Biševac i predsjednici opština Sjenica i Tutin Hazbo Mujović i Kenan Hot boravila je u Republici Turskoj povodom proslave 29. oktobra – Dana Republike. Na poziv predsjednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdoana prisustvovali su ceremoniji otvranja Aerodroma “Istanbul”, najvećeg aerodroma na svijetu.


U okviru svečanosti delegacija iz Sandžaka se sastala i sa predsjednikom Republike Turske Redžepom Tajipom Erdoanom i tom prilikom je iskazana zahvalnost za sve razvojne projekte koje je Republika Turska realizovala i koje podržava u Sandžaku, također su upoznali predsjednika sa aktuelnom političkom situacijom u Sandžaku.

O izazovima vezanim za raspisane izbore za Bošnjačko nacionalno vijeće posebnu pažnju su iskazali građani Republike Turske porijeklom iz Sandžaka i brojni novinari.

Delegacija Bošnjaka Sandžaka je u obraćanju medijima obavijestila javnost da je Republička izborna komisija u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu protivno zakonu imenovala organe za sprovođenje izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće favorizujući jednu izbornu listu.
Činjenica da je ova nezakonita odluka Republičke izborne komisije donešena samo u sandžačkim opštinama očigledno ima za cilj da izazove sukobe među Bošnjacima i ugrozi izborni proces za Bošnjačko nacionalno vijeće.
Grad Novi Pazar i opštine Tutin i Sjenica su na odluku Republičke izborne komisije uložile prigovor i kod suda su pokrenule upravni postupak sa ciljem da se izborni proces vrati u zakonske okvire i da Bošnjaci u miru izaberu Bošnjačko nacionalno vijeće.

Izražena su očekuvanja da će nadležni organi Republike Srbije staviti van snage tu nezakonitu odluku Republičke izborne komisije i time spriječiti sukobe u Sandžaku.

 

 

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.