Rebronja: Zadovoljan sam početkom nastave na bosanskom, ali treba otkloniti sve manjkavosti u gimnazijama

Predsjednik Odbora za obrazovanje na bosanskom jeziku Bošnjačkog nacionalnog vijeća Elijas Rebronja iznio je svoja zapažanja o toku nastavu na bosanskom jeziku u novopazarskoj Gimnaziji u prvoj nedjelji drugog polugodišta.

Rebronja je rekao da su članovi Komisije za praćenje kvaliteta nastave na bosanskom jeziku, upoznali rukovodstvo novopazarske Gimnazije sa obavezama vođenja školske evidencije u skladu sa članom 76. Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju (sl.gl.br.55/2013), i da se školska evidencija mora voditi na jeziku nacionalne manjine, u ovom slučaju na bosanskom jeziku u odjeljenjima koja su u nastavi na bosanskom jeziku.

“Komisija je podijelila sve potrebne obrasce za školsku evidenciju na bosanskom jeziku, planove i programe za nastavni predmet Bosanski jezik i književnost za prvi razred gimnazije i dodatke predmetima Historija, Likovna i Muzička kultura, kao i nastavni plan i program za predmet Srpski jezik i književnost kao nematernji sa nedjeljnim fondom od dva časa, u skladu sa zakonom”, rekao je Rebronja.

On je istakao da je na samom početku odvijanja nastave na bosanskom jeziku, primjećeno da se startovalo sa predmetom Bosanski jezik i književnost, dok se sadržaji vezani za predmet Srpski kao nematernji ne realizuju u skladu sa zakonom i nastavnim planom i programom. Također, primjetio je da se na početku školska evidencija ne vodi na bosanskom jeziku, u skladu sa zakonom, ali je dogovoreno da se u narednom periodu otklone sve manjkavosti.

“Dogovoreno je da se formira zajednička komisija sastavljena od predstavnika Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, Bošnjačkog nacionalnog vijeća i gimnazija u kojima je počela nastava na bosanskom jeziku, kako bi zajednički napisali dva izvještaja, jedan u martu, a drugi krajem nastavne godine, o toku u realizaciji nastave na bosanskom jeziku, i isti poslali Ministarstvu prosvjete”, zaključio je predsjednik Odbora za obrazovanje Elijas Rebronja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *