Redovna pres konferencija Bošnjačkog nacionalnog vijeća

Na pres konferenciji obratili su se Esad Džudžević predsjednik Izvršnog odbora, Muhedin Fijuljanin šef resora za kulturu i informisanje i Redžep Škrijelj šef resora za obrazovanje.

U svom obracanju  gospodin Džudžević je govorio o posjeti delegacije Bošnjačkog nacionanog vijeća Sarajevu, odnosno Vijeću Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

O značaju potpisanog memoranduma o saradnji, između Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca iz Sarajeva, koji je potpisan u Sarajevu 2. juna ove godine, promociji časopisa Bošnjačka riječ,  tribini koja je nosila naziv „Bošnjačka riječ – Da li se dovoljno čuje“, razgovorima o određivanju datuma za održavanje novih izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće, odluci Izvršnog odbora Vijeća da da pozitivno mišljenje u postupku davanja imena Gradskom trgu u Novom Pazaru i ostalim aktulenim dješavanjima poput hapšenja Ratka Mladića.

Gospodin Džudžević takođe je podsjetio na činjenicu da je potpisani memorandum između BNV-a VKBI, prvi potpisani sporazum, memorandum ili protokol o saradnji dvije institucije, jedne iz Bosne i Hercegovine i jedna iz Sandžaka, što za cilj ima povezivanje  bošnjačkih nacionalnih institucija i postizanje bošnjačkog nacionalnog koncenzusa. Takođe je naglasio da je promovisanjem časopisa „Bošnjačka riječ“ promovisana i izdavačka djelatnost Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Kada je riječ o održanoj tribini, Džudžević je naglasio da je ključna stvar u njegovom obraćanju bila, zalaganje i traženje podrške za tri osnovna principa, a to su; jedinstven stav prema prošlosti,  jedinstven nastup u odnosu na državu u smislu postovanja naših Ustavom i zakonom garantovanih prava i regionalna autunomija Sandžaka.

Kada je riječ o održavanju novih izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće, Džudžević je rekao da su uz medijaciju ministra Milana Markovića u toku konsultacije o utvrđivanju novog termina za održavanje, da je dogovor na pomolu i da je jedno od mogućih rješenja kao termin za održavanje izbora druga polovina oktobra 2011. godine.

Džudžević je naglasio da je Izvršni odbor Vijeća, u skladu sa zakonom, donijo odluku o davanju pozitivnog mišljenja na odluku Skupštine Grada Novog Pazara o davanju naziva Gradskom trgu po osnivaču Novog Pazara Gazi Isa-begu Ishakoviću.   Osudio je ekstremne istupe, narodnog poslanika i šefa novopazarskih radikala Milana Veselinovića uz konstataciju da je upravo Gazi Isa-beg Ishaković najpogodnija ličnost za afirmaciju suživota i tradicionalno dobrih odnosa Bošnjaka i Srba na ovom prostoru.

Upoznao je javnost o fazi u kojoj je postupak koji je BNV pokrenulo kod Zaštitnika građana zbog zaustavljanja i onemogućavanja korišćenja Ustavom i zakonom garantovanih prava pripadnicima bošnjačke nacionalne zajednice, kao i da očekuje da Vijeće uskoro dobije  konkretne odgovore povodom pokrenutog postupka.

U svom obraćanju medjima Džudžević je pozdravio i podržao hapšenje Ratka Mladića ali je ujedno osudio postupak Republike Srbije za tihu rehabilitaciju Draže Mihajlovića i postavio pitanje „ Kako je moguće, da uporedo sa hapšenjem osumljičenog za ratne zločine istovremeno teče tiha rehabilitacija četničkog vojvode Draže Mihajlovića?“
Šef  resora za obrazovanje dr Redžep Škrijelj je izrazio zadovoljstvo uspješnim organizovanjem radnog sastanka za implementaciju Modela obrazovanja za sandžačke Bošnjaka u Republici Srbiji.

Škrijelj je obavijestio javnost da je Vijeće  u jednoj poodmakloj fazi usvajanja i sprovođenja akcionog plana  za implementaciju predviđenih aktivnosti na implementaciji modela koji se sastoje od nekoliko najvažnijih segmenata odnosno dijelova, a to je najprije, sprovođenje sertificiranja nastavnika putem seminara koji će održati eminentni stučnjaci za bosanski jezik. Drugi segment je usvajanje osnova predškolskih programa. Treći segment je izrada i usvajanje nastavnih programa za osnovne i srednje škole odnosno za prvi i peti razred osnovnog obrazovanja i prvi razred srednjeg obrazovanja u Sadžaku. Te aktivnosti podrazumijevaju izradu planova za predmete iz nacionalne grupe a to su Bosanski jezik i knjiženost, Historija, Likovna i Muzička kultura. I završni segment u skladu sa onim što od Vijeća očekuje resorno ministarstvo a što je urađeno u korespodenciji sa njima, jeste uključivanje referentnih nastavnika, prevodioca i jezikoslovaca koji će izvesti prevođenje udžbenika iz opšte obrazovnih predmeta na Bosanski jezik.

Dr Redžep Škrijelj je pozvao sve zainteresovane ljude, profesionalce da se aktivno uključe u ovaj segment rada Vijeća i da svi daju svoj doprinos u izradi neophodnih nastavnih planova i programa, čime će se omogućiti bezbolna implementaciju veoma dugog procesa  ostavarivanja, elementarnih i kolektivnih prava Bošnjaka u skladu sa Ustavom Republike Srbije i Evropskom poveljom o regionalnim ili manjinskim jezicima.

Šef resora za informisanje Muhedin Fijuljanin podsjetio je javnost da je Narodna skupština Republike Srbije nedavno izabrala Nacionalni savjet za kulturu i da je u tom devetnaesto članom tijelu i jedan Bošnjak.

Fijuljanin je istakao da je izbor Nacionalnog savjeta za kulturu Republike Srbije i uključenost Bošnjaka jedan veoma značajan i pozitivan pomak na planu pomjeranja stvari u oblasti kulture. Takođe je napomenuo da smo svjedoci, da je kulturno nasljeđe sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji naročito u predhodnom periodu bilo izloženo procesima devastacije i rušenja. Najsvežiji primjer toga je urušavanje dijela bedema novopazarske gradske tvrđave. Bošnjačko nacionalno vijeće je krenulo u proces izrade strategije za razvoj kulture sandžačkih Bošnjaka u RS. Kroz sam dokument biće formulisani strateški ciljevi u oblasti zaštite kulturne baštine sandžačkih Bošnjaka, mjere aktivnosti i sve ono što treba uraditi u tom pravcu.

Ono što je bitno da se ovom prilikom napomene jeste da je jedan od ključnih mehanizama za zaštitu kulturne baštine sandžačkih Bošnjaka, Zavod za kulturu sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji.

Bošnjačko nacionalno vijeće je izradilo i usvojilo elaborat i odluku o osnivanju tog zavoda. Elaborat i odluka o osnivanju Zavoda za kulturu sandžačkih Bošnjaka su nekoliko puta upućeni na adresu nadlježnog ministarstva a zadnji put i na adresu Vlade Republike Srbije i očekuje se pozitivan odgovor.

Taj zavod je za Bošnjake od izuzetne važnosti zbog činjenice da i pored postojanja određenih zavoda na regionalnom ili gradskom nivou nije učinjeno dovoljno na zaštiti u unapređenju kulturne baštine sandžačkih Bošnjaka zbog toga što nisu preduzeti odgovarajući mehanizmi zaštite i bošnjačko kulturno nasljeđe je bilo a i dalje je izloženo  stalnom propadanju. Pored novopazarske gradske tvrđave tu je i Gazi Isa-begov haman i mnogi drugi objekti koji su u dotrajalom i rušilačkom stanju.
Strategija razvoja kulture sandžačkih Bošnjaka u RS je po zakonu  jedan od obaveza BNV, i biće jedan orijentir preko koga ćemo mi u narednom periodu formulisati naše ciljeve i naše osnovne aktivnosti putem kojih ćemo pokušati da zaštitimo našu kulturnu baštinu i ostavrenje naših nacionalnih prava u ovoj oblasti podignemo na znatno viši nivo.

U Novom Pazaru,                                                      Sekretar
06.06.2011.godine                                                  Alma Husić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.