Redovna XXV sjednica IO Vijeća

U subotu, 10.02.2007.godine održana je XXV redovna sjednica Izvršnog odbora  Bošnjačkog nacionalnog vijeća na kojoj je utvrđen operativni plan rada Bošnjačkog nacionalnog vijeća za 2007.godinu.

Na istoj sjednici su usvojene radne verzije preliminarnih izvještaja o primjeni Okvirne konvencije Savjeta Evrope o zaštiti ljudskih prava sa stanovišta Bošnjaka u Republici Srbiji i o primjeni Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima u pogledu implementacije bosanskog jezika u sve sfere društvenog života.

Bošnjačko nacionalno vijeće će organizovati i dva seminara o metodičkim upustvima i statusu nastavnog predmeta Bosanski jezik sa elementima nacionalne kulture za predavače bosanskog jezika u školama.

Bošnjačko nacionalno vijeće će preko Centra za bošnjačke studije veliku pažnju posvijetiti izdavačkoj djelatnosti. Iz štampe će do kraja marta izaći “Riječnik bosanskog jezika” autora Adema Zilkića i “Gramatika bosanskog jezika” autora profesora Senahida Halilovića.

Predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević najavio je da će na osnovu Zakona o rehabilitaciji Bošnjačko nacionalno vijeće Okružnom sudu u Novom Pazaru uputiti zahtjev za rehabilitaciju Aćifa Hadžiahmetovića, koji je veoma važna ličnost iz bošnjačke historije i koji je u jednom periodu bio i predsjednik opštine Novi Pazar a strijeljan je 21. Januara 1945.godine iz političkih razloga na Hadžetu. Istim povodom Bošnjačko nacionalno vijeće će opštini Novi Pazar uputiti zahtjev za pokretanje inicijative za izgradnju Memorijalnog centra “Hadžet” u Novom Pazaru. Ovim primjerom Bošnjačko nacionalno vijeće želi da pozove rodbinu i prijatelje nepravedno osuđenih Bošnjaka da, u skladu sa Zakonom o rehabilitaciji, pred Okružnim sudovima ostvare pravo na rehabilitaciju svojih najbližih.

U  Novom  Pazaru                                             Informativna služba
10.02.2007.godine

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.