REVIZIJA AKCIONOG PLANA NEOPHODNA ZA OPSTANAK BOŠNJAKA SANDŽAKA

Danas je delegacija misije Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju  (OEBS) predvođena zamjenikom šefa misije, gospodinom Džozefom Melotom, posjetila Bošnjačko nacionalno vijeće u Novom Pazaru. Goste je primio predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, dr. Sulejman Ugljanin sa saradnicima.

Glavna tema današnjeg razgovora bila je upoznavanje sa aktuelnom situacijom u Sandžaku.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća je upoznao predstavnike misije OSCE-a sa aktivnostima Vijeća u procesu izrade Akcionog plana, kao i sa razlozima za pokretanje inicijative da Vlada Srbije i Evropska Unija pristupe reviziji Akcionog plana za poglavlje 23 i 24.

Predsjednik je takođe, upoznao i sa specifičnim problemima i potrebama koje imaju Bošnjaci u odnosu na druge manjine u Republici Srbiji vezane u rješavanju vitalnih manjinskih pitanja međudržavnim sporazumima.

S tim u vezi, za Bošnjake su posebno važne nadležnosti Vijeća u rješavanje pitanja vezanih za status, identitet i prava Bošnjaka, što je definisano članom 10, tačka 14. Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina. Bošnjaci su autohton narod u Sandžaku, kulturan, civilizovan, koji je na direktnim  izborima dao legitimitet Bošnjačkom nacionalnom vijeću da rješava vitalna pitanja od značaja za Bošnjake kroz institucije u procesu evrointegracije zemalja zapadnog Balkana, istakao je predsjednik Ugljanin.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.