Rezultati Konkursa Ministarstva kulture i informisanja za sufinansiranje projekata u oblasti kulturne djelatnosti bošnjačke nacionalne zajednice

U skladu sa zahtjevom Ministarstva kulture i informisanja, a na osnovu zaključka sa zajedničke sjednice Odbora za kulturu i Odbora za informisanje, Izvršni odbor Bošnjačkog nacionalnog vijeća razmatrao je projekte koji su dostavljeni Vijeću od Ministarstva kulture o dodjeli sredstava za sufinansiranje projekata u oblasti kulturne djelatnosti bošnjačke nacionalne zajednice u Republici Srbiji, po raspisanom javnom konkursu od 27. oktobra 2012. godine radi prikupljanja prijedloga za finansiranje ili sufinansiranje projekata u kulturi za 2013. godinu.

Na osnovu detaljne analize dokumentacije svih projekata, Vijeće je donijelo mišljenje, a Ministarstvo kulture i informisanja donijelo je Odluku da se u oblasti kulturne djelatnosti bošnjačke nacionalne zajednice u Republici Srbiji, po raspisanom javnom konkursu Ministarstva kulture i informisanja radi prikupljanja prijedloga za finansiranje ili sufinansiranje projekata u kulturi, kao i projekata umjetničkih, odnosno stručnih i naučnih istraživanja u kulturi za 2013. godinu, finansiraju, odnosno sufinansiraju slijedeći projekti:

  1. Kulturni centar Novi Pazar – Likovna kolonija “Sandžak inspiracija umjetnika 2013” – 100.000 dinara.
  2. Kulturni centar Novi Pazar – Naše narodno kulturno blago – 100.000 dinara.
  3. Bošnjačko nacionalno vijeće – Sandžački književni susreti SAKS 2013 – 200.000 dinara.
  4. Bošnjačko nacionalno vijeće – Festival sandžačke sevdalinke FESS 2013 – 200.000 dinara.
  5. Bošnjačko nacionalno vijeće – Smotra bošnjačkih nacionalnih igara SBONI 2013 – 200.000 dinara.
  6. Bošnjačko nacionalno vijeće – Časopis za kulturu i društveni život Bošnjaka “Bošnjačka riječ’” – 400.000 dinara.
  7. Sandžačko udruženje likovnih umjetnika (SULU) – Godišnja izložba SULU – 50.000 dinara.
  8. Dom kulture Prijepolje – “Dani bošjačke kulture” – 200.000 dinara.
  9. Dom kulture Prijepolje – “Pozorišna tromeđa” Pozorišni susreti na tromeđi – 100.000 dinara.

Bošnjačko nacionalno vijeće je, analizirajući svaki projekat ponaosob, a imajući u vidu predviđenu sumu novca za sufinansiranje, dalo pozitivno mišljenje svim pristiglim zahtjevima (ukupno 13).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *