RIJEŠITI STATUS SANDŽAKA

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća je na današnjoj konferenciji za novinare pozvao da se u procesu evropskih integracija riješi status Sandžaka u skladu sa rezultatima referenduma građana Sandžaka.

Predsjednik Vijeća pozivao je srpsku vladu, Evropsku Uniju, Sjedinjene Američke Države i ostale zemlje koje su učestvovale na Mirovnoj konferenciji o raspadu bivše Jugoslavije, i na Međunarodnoj konferenciji u Londonu i Ženevi, da ove činjenice uvaže i ozbiljno uzmu u obzir i da pristupe reviziji Akcionog plana za poglavlje 23. i 24. i Akcionog plana za manjine i da ih ugrade u taj akcioni plan.

– Da akcionim planom jasno utvrde datum raspisivanja izbora za organe Sandžaka;

– Da odrede datum za uspostavljanje evropskih snaga bezbjednosti u Sandžaku i uspostavljanje evropskih pravosudnih organa u Sandžaku;

– Da odrede  datum za povlačenje srpske policije, srpske vojske, srpskih tajnih službi sa teritorije Sandžaka;

– Da odrede datum povlačenja srpskih pravosudnih organa iz Sandžaka.

Sve ovo u skladu sa odlukama sa Mirovne konferencije o bivšoj Jugoslaviji u Hagu, održane u vrijeme kada je referendum građana Sandžaka i sproveden.

Ovo govorim iz jednog razloga, da Bošnjaci u ovoj državi koja se zove srpska država, u kojoj je srpska vojska, srpska policija, predstavljaju „strano“ tijelo.

Izjava dr. Sulejmana Ugljanina, predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.