Roditelji učenika Sjeničke gimnazije podnose krivične prijave protiv direktora ove škole

Roditelji učenika prvog razreda sjeničke Gimnazije podnijet će krivične prijave protiv direktora ove škole Murata Baždarevića, zbog onemogućavanja ostvarivanja obrazovno-vaspitnog rada za njihovu djecu na njihovom maternjem bosanskom jeziku, u skladu sa izraženim opredjeljenjem prilikom upisa u ovu srednjoškolsku ustanovu za školsku 2013/14. godinu.

Vlada Srbije, na sjednici održanoj 1. novembra 2013. godine, usvojila je zaključak o prihvatanju “Izvještaja sa prijedlogom mjera za ostvarivanje prava Bošnjaka na obrazovanje na maternjem jeziku u Republici Srbiji”.

Ovim zaključkom, Vlada Srbije podržava aktivnosti Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na podršci ostvarivanju manjinskih prava bošnjačke nacionalne manjine u Republici Srbiji, u skladu sa njihovim slobodno izraženim opredjeljenjem, postizanju njihove potpunije socijalne uključenosti, inkluzije, kao i ostvarenju jednih od ključnih strateških ciljeva Republike Srbije u oblasti obrazovanja: dostupnosti i kvalitetnom obrazovanju za sve.

U skladu sa ovim dokumentom, u jedinicama u kojima tradicionalno živi bošnjačka zajednica u Republici Srbiji: Novi Pazar, Tutin, Sjenica, Priboj, Nova Varoš i Preijepolje, kao i u drugim jedinicama lokalne samouprave, u svim školama gdje postoji interes i slobodno izraženo opredjeljenje učenika i roditelja za to, učenicima pripadnicima bošnjačke nacionalne manjine omogućiće se ostvarivanje obrazovno-vaspitnog rada na njihovom maternjem bosanskom jeziku.

Ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, prof. dr. Tomislav Jovanović, posebnim dopisom, upoznao je škole sa navedenim zaključkom Vlade.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *